bezár
 

art&design

2010. 11. 02.
Hazakerült Csíkszereda kiváltságlevele
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csíkszereda egyik legfontosabb kordokumentumát, az 1670-ben kiállított kiváltságlevelet juttatták vissza csaknem 70 év után Magyarországról a Csíki Székely Múzeum és a megyeközpont tulajdonába.
A felbecsülhetetlen értékű okiratot 1670-ben Apafi Mihály fejedelem állította ki a Radnóti-kastélyban, és magában foglalja a korábban Rákóczi Zsigmond, I. és II. Rákóczi György, valamint Báthori Gábor által a településről írottakat is.

A kiváltságlevélből Csíkszereda története is megismerhető - írja a Krónika című kolozsvári napilap keddi számában.

A dokumentumot 1940-ben adták át Csíkszereda akkori pénztárnokának, Balázs Andrásnak, aki 1944-ben családjával Magyarországra menekült. A kiváltságlevél a család tulajdonában maradt, így Balázs András egyik fia, Balázs Tibor plébános vette át 1955-ben, hogy megőrizze és a létesítendő csíki múzeumba eljuttassa.

Noha ekkor már létezett múzeum Csíkszeredában, a dokumentum csak az idén nyáron került újra a városba, a néhai pénztárnok másik fia, Balázs László jóvoltából. "Édesapám emlékének adózva szerettem volna visszajuttatni a levelet Csíkszeredába" - fogalmazott Balázs László.

A csütörtöki ünnepi átadáson Szőcs János történész mesélt az egybegyűlteknek Csíkszereda kialakulásáról, a kiváltságlevél megszületésének körülményeiről.

A korabeli dokumentumokból összeállított vetítést követően Benedek Éva restaurátor ismertette a dokumentum nyári állapotát, majd elmondta az egybegyűlteknek, hogy milyen módszerrel restaurálták a kiváltságlevelet, amelyet pergamenre írtak vasgubacs tintával.

Csíkszereda legkorábbi fennmaradt okirata ezentúl bárki számára megtekinthető a városban működő Csíki Székely Múzeumban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
színház

Hetente három jó független előadás Budapesten Hetente három jó független előadás Budapesten
Beszélgetés Boross Martinnal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés