bezár
 

art&design

2010. 11. 03.
Pór Bertalan festőművész 130 éve született
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Százharminc éve, 1880. november 4-én született a Zólyom megyei Bábaszéken Pór Bertalan kétszeres Kossuth-díjas festőművész, a XX. századi magyar avantgárd festészet képviselője.
A budapesti Mintarajziskolában, majd Berény Róbert támogatásával a müncheni akadémián tanult, 1901-ben a Nemzeti Szalonban kiállított Önarcképével ösztöndíjat nyert a párizsi Julian Akadémiára. 1903-ban tért haza, ekkor festett portréi már expresszionista jellegűek. Rövid ideig Hollósy Simon szabadiskolájába járt, 1907-ben Berénnyel tett olaszországi tanulmányutat.

Csatlakozott a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Köréhez (MIÉNK), majd 1909-ben a Nyolcak alapító tagja és egyik legerőteljesebb képviselője lett. E társaságot elsősorban az impresszionizmustól való elszakadás vágya kötötte össze, együttműködésük nem is tartott sokáig, 1912-es, harmadik kiállításuk után a csoport feloszlott.

Pór Bertalan társadalmi kérdések iránti elhivatottsága fejeződik ki Család című képén, amely a múlt század eleji kispolgárság-értelmiség sokféle gondját érzékelteti - a képet az 1950-es években Proletár család címmel látták el. Sokalakos, aktos kompozíciói (Hegyibeszéd, Vágyódás tiszta szerelemre) mellett elkészítette a Népopera (a mai Erkel Színház) oromzati freskóját, amely az 1917-es átépítés során elpusztult.

Az I. világháborúban frontrajzoló volt, négyéves szolgálatának élményeiből 16 lapos litográfiai album készült. Támogatta az őszirózsás forradalmat, a tanácsköztársaság alatt a festői direktórium titkára és főiskolai tanár lett, ekkor készült toborzó plakátjai közül ismert a hatalmas Világ proletárjai egyesüljetek és a Feleségeitekért és gyermekeitekért.

1919 után Csehszlovákiába emigrált, szülőföldje vidékén különös feszültségű tájképeket és portrékat festett, képein szimbolikus állatfigurák jelentek meg. 1936-ban a Szovjetunióban dolgozott, főleg könyvillusztrációkat készített. 1938-tól Párizsban élt, ahol több kiállításon szerepelt sikerrel, ekkori grafikáin állatokat, főleg bikákat ábrázolt, szimbolikája Picassóra is hatott, akinek Minótaurosz-ábrázolásai és Guernicája révén ez az erőszak nemzetközi jelképévé vált.

1941-ben a német megszállók letartóztatták, szabadulása után az ellenállás gyűjtő és segélyező mozgalmaiban működött közre, röplapokat illusztrált és terjesztett. A második világháború után Bölöni György mellett a franciaországi Magyar Függetlenségi Mozgalom vezetőségének tagja lett.

1948-ban tért haza, 1960-as nyugdíjazásáig a Képzőművészeti Főiskola tanára volt, Rákosi- és Sztálin-képeivel jelentős szerepet vitt a képzőművészeti személyi kultuszban. A rendszer nem is volt hálátlan: 1949-ben és 1951-ben Kossuth-díjat, 1950-ben Munkácsy-díjat kapott, 1952-ben érdemes, 1955-ben kiváló művész lett. 1964. augusztus 29-én halt meg Budapesten.

Pór Bertalan fő erősségének portréfestészetét tartják. 1966-ban a Magyar Nemzeti Galéria emlékkiállítást rendezett műveiből, alkotásait a Nemzeti Galéria, a Fővárosi Képtár és a Kecskeméti Képtár őrzi.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja

Más művészeti ágakról

színház

Testvérek között Testvérek között
Tisztasági festés - a Stereo Akt előadása a Trafóban
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
film

Én vagyok Vasember Én vagyok Vasember
Bosszúállók: Végjáték


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés