bezár
 

art&design

2008. 05. 23.
Rekordáron kelt el a szürrealizmus kiáltványa
PRAE.HU/MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rekordáron kelt el a szürrealizmus kiáltványa Rekordáron, 880 millió forintnak megfelelő összegért kelt el André Breton A szürrealizmus manifesztuma című művének egyetlen ismert kézirata a francia költő nyolc másik munkájával együtt egy párizsi árverésen.
Breton 1924-es írása a szürrealizmus programadó műve, amely írók, költők, filmrendezők, festők és fotográfusok generációit inspirálta. A huszadik század első felében virágzó művészeti irányzatához tartozott többek között Salvador Dali, Rene Magritte és Louis Bunuel.
A Sotheby,s szakértői 300-500 ezer euró közöttire becsülték a dokumentum értékét. Amikor az aukciós ház szerdai árverésén 740 ezer euróig jutott a licit, a tételt összevonták további nyolc Breton-kézirattal, ami páratlanul izgalmas vetélkedést hozott. A gyűjtemény végül 3,6 millió euróért (880 millió forint) talált gazdára.

"Kulturális értelemben is nagy eredmény, hogy ez a kilenc szöveg együtt marad, mert Breton számára is koherens egészet alkottak" - mondta Guillaume Cerutti, a Sotheby,s France vezetője. A gyűjteményben van hét iskolai füzet. Breton mindig ilyenekbe jegyzetelt, az elárverezett füzeteket pedig akkor írta tele, amikor a Poisson soluble (Oldható hal) című kötetén dolgozott. A nyolcadik dokumentum a verseskötet szerkesztett, nyomdába előkészített kézirata. A szerző úgy tervezte, hogy A szürrealizmus manifesztuma lesz a könyv előszava. Mind a kilenc irat Simon Collinet, Breton első feleségének hagyatékából való. A vásárló egy párizsi könyvbarát egyesület, amely várhatóan kiállítja majd a ritkaságokat.

A szürrealizmus - valóságfelettiség - irányzatára Sigmund Freud, a pszichoanalízis kidolgozója volt a legnagyobb hatással. Breton kiáltványa szakít a tanult, tudatos alkotói módszerekkel és az úgynevezett automatikus írás technikáját hirdeti, amely a tudat alól felszínre hozott élmények, álmok és szabad képzettársítások rögzítését jelenti. Az Oldható hal ezzel a lélektani automatizmussal létrejövő alkotás mintapéldája.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés