bezár
 

art&design

2010. 11. 04.
Húsz év időutazás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Húsz év időutazás - A rendszerváltás előtti két évtized képekben címmel nyílt kiállítás a Magyar Távirati Iroda Kor-képek fotóalbum-sorozata utolsó két kötetének anyagából csütörtökön a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) székházában, a Fotóhónap 2010 rendezvénysorozat keretében.
Mint a kiállítás képanyagát válogató Féner Tamás fotóművész, a Kor-képek szerkesztője a csütörtöki megnyitón elmondta, az MTI 2004-ben azzal a céllal indította útjára a sorozatot, hogy fotóarchívumának Magyarországra vonatkozó felvételeiből egy olyan válogatást adjon közre, amely a lehetőségekhez mérten hűen tükrözi az 1938 és 1994 közötti közel 60 év történetét.

A Kor-képek idén augusztusban megjelent hetedik kötete az 1968. január 1. és 1979. december 31. közötti 12 esztendőt öleli át, a hazai publicisztikában meghonosodott elnevezés szerint a "frizsiderszocializmus" időszakát. A kötetben közölt összesen 286 fotóból 283 az MTI archívumából származik, ebből 43 szerepel a kiállításon.

A sorozat most októberben megjelent nyolcadik és egyben záró része az előző albumot folytatva a nyolcvanas évek úgynevezett "puha diktatúráját" mutatja be a köztársaság kikiáltását megelőző napig, 1989. október 22-ig. A kötetben megjelent 315 fotóból 312-t az MTI archívuma őriz; a kiállításon ezek közül 56 kép látható.

A könyvsorozathoz felhasznált képeket az MTI munkatársai a Norvég Alap, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával digitalizálták.

Mint a tárlatot megnyitó Závada Pál író rámutatott, a számos történeti kutatás ellenére máig nehéz eligazodni "ebben a százszor elátkozott, ám a társadalom tudatalattijában folytonosan csábító vonzerőt kifejtő korszakban", a Kádár-rendszerben, a tisztánlátást azonban nagyban segíthetik a Kor-képekhez hasonló kezdeményezések. "A fotográfusi fényérzékenység nem felejt, hanem megőriz (...), a nyilvánosság előtt is gyakran tanúskodik" - fogalmazott az író.

A kiállításon bemutatott korszak kezdő évében, 1968-ban a hétköznapok emberében már annyira elhalványult 1956 emlékezete, hogy azt a csehszlovákiai bevonulás sem tudta előhívni, pedig állt még a ledöntött Sztálin-szobor talapzata - idézte fel Závada Pál. Az író emlékeztetett: ezen az évtizedfordulón tűnt el a villamosról a kalauz és a falvakból a kukoricát morzsoló asszonyok, majd jöttek a hetvenes évek, "az autóstoppos fiatalok évtizede, amikor megjelenik a Trabantra szerelhető sátor, a fagylalttölcsér alakú telefonfülke, a forrónadrág, meg a viselőjére tapadó férfi-tekintet".

Mint megjegyezte, a hetvenes-nyolcvanas évek iparából, köztéri emlékeiből kevés maradt meg, vezető politikusai, sportolói, művészei közül sokan már csak a fotóalbum lapjain élnek, de számos jelenség tovább él a mai magyar társadalomban is: nem tűnt el, sőt, szélesedett a nyomor; az árvíz, sőt, a vörösiszap ma is elviszi a többnyire szegény emberek házait.

Az MTI fotósainak a Kádár-rendszerben természetesen a rezsim fényképészeiként kellett dolgozniuk, "viszont profik voltak, s többnyire musz-feladataikból is a művészi maximumot próbálták becsülettel kicsiholni. És ha úgy tesszük föl a kérdést, mit fényképeztetett a rendszer önmagáról, akkor egy tapodtat se tovább: az MTI fotóit kell tanulmányoznunk" - emelte ki az író.

Závada Pál úgy vélte, manapság számos, a kiállítás által bemutatott vagy korábbi évtizedekben jellemző veszélyes társadalmi jelenség - az idegengyűlölet, a rasszizmus, a szociális érzéketlenség, a politikai vetélytársak kiközösítése, az emberi jogot és méltóságot sértő intézkedések, a szélsőséges eszmék iránti fogékonyság vagy az új vezérkultusz - erősödik.

"Az utóbbi hetekben-hónapokban pedig olyan hatalmi berendezkedés épül ki éppen, hogy mindez szégyenletes módon temérdek analógiát, áthallást vagy párhuzamot kínál részben a harmincas-negyvenes, részben viszont az ötvenes évekkel" - vélte Závada Pál.

A Magyar Távirati Iroda 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé minősített fotóarchívuma Európa legnagyobbjai közé tartozik: 13 millió eredeti negatívot és 5 millió pozitív mintaképet őriz. E hatalmas vagyon rendszerszemléletű feldolgozása és digitalizálása néhány éve kezdődött: Vince Mátyás, az MTI elnöke indította el a képvagyon széleskörű bemutatását a nyilvánosságnak, hogy a könyvsorozatok, kiállítások révén a nagyközönség számára is kiderüljön, milyen értékek rejtőznek az archívum mélyén.

A 20 év időutazás című tárlat ingyenesen megtekinthető november 26-ig a MÚOSZ Vörösmarty utca 47/a alatti székházának földszinti kiállítótermében. A bemutatott fotók az interneten is megtekinthetők a http://fotomozaik.mti.hu és a http://foto.mti.hu internetes oldalakon.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

Interjú Rév Marcell operatőrrel rendezőkről, trendekről, filmekkel eltöltött évekről
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
színház

Hetente három jó független előadás Budapesten Hetente három jó független előadás Budapesten
Beszélgetés Boross Martinnal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés