bezár
 

art&design

2010. 11. 12.
Milliókért kelt el egy kínai császári pecsét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magas áron, 2,7 millió fontért (883 millió forintot meghaladó összegért) kelt el egy kínai császári pecsét a Bonhams aukciósház csütörtöki árverésén Londonban, a történelmi kincs visszakerül Kínába.
A Csing-dinasztia idején, az 1711 és 1799 között élt Csien-lung (Quianlong) császár által használt fehér jáde pecsét alig négy centiméteres, formája négyszögletű. A történelmi tárgyat vélhetően a császár nyolcvanadik születésnapjának idején készítették. Az mindmáig nem ismert, hogy a pecsét miként hagyta el Kínát, elképzelhető, hogy a boxerlázadás idején, vagyis 1900 körül vitték el a Tiltott városból.

A darabért előzetesen 1,5-2 millió fontot vártak. A tételt mind európai, mind pedig ázsiai vevők körében nagy érdeklődés övezte, a pecsétre végül egy névtelenségbe burkolózó pekingi licitáló csapott le.

Szakértők szerint az árverés végkimenetele újabb bizonyítéka a kínai vásárlók növekvő befolyásának a globális műkincspiacon, elsősorban ami az Ázsiából származó kincseket illeti.

A Sotheby's aukciósház októberben egy Csing-dinasztia korából származó vázát adott el 32,4 millió dollárért (6,6 milliárd forint). Az árverési ház ázsiai aukciósorozata - amelyen műkincsek mellett ékszereket, borokat és órákat kínáltak Hongkongban - összesen 400 millió dolláros (81,25 milliárd forint) bevételt hozott.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés