bezár
 

art&design

2010. 11. 13.
A kábítószerek több ezer éves történelmét kelti életre egy londoni kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ezer színben ragyogó videó installációk, ópiummámorban született műalkotások és egy egész termet átszelő vízipipaszobor segítségével kalauzolja végig az érdeklődőket a kábítószerek 3500 éves múltján a londoni Wellcome Collection múzeum kiállítása, amelynek célja, hogy megismertesse az emberekkel a drogkultúra alig ismert, de lenyűgöző történelmét.
A High Society (Felső Tízezer) című tárlat az ópiumfogyasztás időszámításunk előtti gyakorlatától kezdve egészen a napjainkban évi 320 milliárd dollárt felölelő, illegális drogkereskedelemig követi végig a kábítószerek történelmét. A kiállítás 200 műalkotást vonultat fel, köztük ópium-ihletésű festményeket, írásokat, művészi videofelvételeket és hatalmas ábrákat, amelyek a mai drogkereskedelem véres útvonalát követik végig. Az úgynevezett gyónósarokban a látogatók is elmesélhetik a tudatmódosító szerekkel kapcsolatos saját élményeiket, persze teljes névtelenségbe burkolózva.

A látványos kiállítás egyik célja, hogy eloszlassa a ma használt illegális drogokkal kapcsolatos negatív előítéleteket és megmutassa, hogy sokkal több rejlik az "anyag" mögött, mint, ahogy azt a legtöbben gondolják - mondta Caroline Fisher, a kiállítás egyik társ-kurátora. Nagyon sok olyan szer, amelyet ma már szabadon fogyasztanak az emberek, például az alkohol, a koffein, vagy a dohány, egykor tiltott anyagok voltak, és a világ néhány pontján még ma is azok. "A legtöbb ember alig tud valamit a kábítószerek 1960-as évek előtti történelméről. Azt hiszik, hogy a drogkultúra nagyjából 50 évvel ezelőtt kezdődött. A valóságban azonban egy hosszú és lenyűgöző múlt áll mögötte" - tette hozzá.

A tárlat legrégebbi darabja egy időszámításunk előtti 1500-ból származó, ópium tárolásra használt, rozoga, mákformájú agyagkorsó. A hat szekcióra osztott kiállítás egyik részében a látogatók megtudhatják, hogy a különböző korok egyes társadalmai mely kábítószereket tartották jónak és melyeket rossznak, és milyen eszközöket használtak a szerek fogyasztásához. A tárgyak között viktoriánus kori pipa, a drog intravénás beadásához szükséges korabeli fecskendő és egy digitális marihuána párologtató (a veszélyes mérgek kiszűrésére) is szerepel.

"Ez egy olyan téma, amely kapcsán az emberek véleménye nagyon élesen megoszlik az egyik, vagy a másik irányba. Mi éppen azt próbáljuk elérni, hogy mindkét oldal megszabaduljon a maga előítéleteitől" - mondta Mike Jay, a kiállítás másik társ-kurátora. "Azt szeretnénk, hogy az embereknek sokkal szélesebb történelmi és kulturális rálátása legyen a dologra" - tette hozzá az író-történész, akinek High Society: Mind-Altering Drogs in History and Culture (Felső tízezer: tudatmódosító szerek a történelemben és a kultúrában) című könyve is megtalálható a kiállításon. A High Society ingyenes megtekinthető egészen 2011. február 27-ig.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
Fischer Iván változata A Müpában
Todd Phillips: Joker
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés