bezár
 

art&design

2008. 05. 24.
Bibliai találkozások - kiállítás Székesfehérváron
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Biblia megkerülhetetlen könyv, amelynek ismerete fontos a mai kor emberének is - hangsúlyozta Spányi Antal megyés püspök a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban megrendezett Bibliai találkozások című kiállítás szombati megnyitóján.
A székesfehérvári egyházmegye főpásztora a Biblia éve alkalmából rendezett kiállításon arról beszélt, hogy a Biblia a könyvek könyve, amelynek ismerete nélkül nem tudjuk megérteni zsidó - keresztény kultúránkat.  A Biblia minden korok embere számára biztos utat mutat az erkölcsi emelkedettségre - tette hozzá.

A tárlat nem csak a bibliakiadások sokféleségét és sokszínűségét mutatja be, hanem a Szentírás tanítását a képzőművészet és az installáció eszközeivel viszi közelebb az emberekhez - mondta Spányi Antal. 

A különleges bibliakiadások mellett a székesfehérvári egyházmegyei múzeum eddig nyilvánosság elé nem került ritkaságai,  a püspökség több mint félezer ősnyomtatványt őrző könyvtárának több tucat értéke, továbbá mintegy száz, tárgyában a Bibliához kapcsolódó képzőművészeti alkotás látható a kiállításon. 

A tárlat anyagát az egyházmegyei gyűjteményekből, magángyűjtők és közgyűjtemények anyagaiból állították össze. Láthatók a kiállításon a budapesti Zsidó Múzeumból kölcsönzött ötvösmunkák, köztük egy tóramutató és egy  tóravért, valamint kiállították az Országos Széchenyi Könyvtár Vizsolyi Bibliájának egy korrektúralapját. 

Szilárdfy Zoltán művészettörténész gyűjteményéből értékes barokk kori metszetek, köztük Gottfried Bernhard Göz metszetei, festményei láthatók. 

A tárlaton kiállították Franz Anton Maulbertsch Mária látogatása Erzsébetnél című munkáját, Kondor Béla, Borsos Miklós, Pekáry István képeit, s nyomdatörténeti érdekességként egy magasnyomású Gutenberg-kézisajtót.

A kiállítás november elejéig lesz látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés