bezár
 

art&design

2010. 11. 22.
A templomok művészetéről a Szolnoki Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Egri Főegyházmegyéhez tartozó Jász-Nagykun-Szolnok megyei katolikus templomok művészetét bemutató kiállítás nyílt hétfőn a Szolnoki Galériában.
A megnyitón Horváth László, a Szolnok megyei múzeumok igazgatóságának vezetője az Egri Érsekség érdemét emelte ki abban, hogy 24 település 25 plébániájának segítségével ezt a különleges tárlatot megvalósíthatták.

A 2011 január végégig nyitva tartó kiállításon képek, szobrok, zászlók, miseruhák és feszületek sokasága tekinthető meg, de oltárterítőket, kelyheket, azok tartóit, valamint a kelyhet takaró színes kézkendőket is felvonultat a tárlat.

Ternyák Csaba egri érsek hangsúlyozta: a kiállítást többek között azért tartotta fontosnak, mert a templomok művészetével ily módon azok is megismerkedhetnek, akik ritkán vagy egyáltalán nem járnak oda. Ezek a művészeti alkotások, használati tárgyak azért olyan szépek, mert hívő alkotói, készítői Istennek mindenből a legnagyobbat, a legértékesebbet kívánják adni - fogalmazott az érsek.

Löffler Erzsébet, az egri Érseki Gyűjteményi Központ igazgatója azt fejtegette, hogy sokan a kiállítás hallatán drágakövekkel díszített aranytárgyakra, reneszánsz festményekre gondolnak, pedig a templom más, mint egy kincsestár, szellemiséget tükröz egy évezredes hazában, lelkiséget, amely segített a "rossz korokban", és szerénységre intett jó sorunkban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom

Más művészeti ágakról

színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Nagy Zoltán: Szép csendben
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés