bezár
 

art&design

2010. 11. 22.
A templomok művészetéről a Szolnoki Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Egri Főegyházmegyéhez tartozó Jász-Nagykun-Szolnok megyei katolikus templomok művészetét bemutató kiállítás nyílt hétfőn a Szolnoki Galériában.
A megnyitón Horváth László, a Szolnok megyei múzeumok igazgatóságának vezetője az Egri Érsekség érdemét emelte ki abban, hogy 24 település 25 plébániájának segítségével ezt a különleges tárlatot megvalósíthatták.

A 2011 január végégig nyitva tartó kiállításon képek, szobrok, zászlók, miseruhák és feszületek sokasága tekinthető meg, de oltárterítőket, kelyheket, azok tartóit, valamint a kelyhet takaró színes kézkendőket is felvonultat a tárlat.

Ternyák Csaba egri érsek hangsúlyozta: a kiállítást többek között azért tartotta fontosnak, mert a templomok művészetével ily módon azok is megismerkedhetnek, akik ritkán vagy egyáltalán nem járnak oda. Ezek a művészeti alkotások, használati tárgyak azért olyan szépek, mert hívő alkotói, készítői Istennek mindenből a legnagyobbat, a legértékesebbet kívánják adni - fogalmazott az érsek.

Löffler Erzsébet, az egri Érseki Gyűjteményi Központ igazgatója azt fejtegette, hogy sokan a kiállítás hallatán drágakövekkel díszített aranytárgyakra, reneszánsz festményekre gondolnak, pedig a templom más, mint egy kincsestár, szellemiséget tükröz egy évezredes hazában, lelkiséget, amely segített a "rossz korokban", és szerénységre intett jó sorunkban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

A nagy „csiga” útvesztőjében A nagy „csiga” útvesztőjében
Szubjektív kiállítási körkép a New York-i Guggenheim Múzeumban
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
art&design

Romváry-emlékkönyv Romváry-emlékkönyv
Romváry Ferenc: Romváry Ferenc, a képtárcsináló : curriculum vitae. Romváry Ferenc (magánkiadás, a Kieselbach Galéria támogatásával), Budapest, 2017, 407 oldal

Más művészeti ágakról

A MI kapcsolata a művészetekkel
Tudósítás a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválról
Interjú Donáth Attilával és Somogyi Beával, a Társadalmi Párbeszéd Színház vezetőivel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés