bezár
 

art&design

2008. 05. 26.
Robert Capa "mexikói bőröndjének" további sorsa
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A New York-i International Center of Photography vizsgálja a Robert Capa magyar származású fotóriporter Mexikóból előkerült bőröndjében lévő negatívokat.
 A központ azt tervezi, hogy munkájuk egyes fázisait megtekinthetővé teszik az interneten, később pedig kiállítást szerveznek és könyvet jelentetnek meg a felvételekből - írta az El País című spanyol napilap.

Kristen Lubben kutató, aki részt vesz ebben a munkában, elmondta, hogy a Capa műveit ismerők már tíz éve tudnak a bőrönd létezéséről, "de a tárgyalások a sorsáról nagyon lassan haladtak". Így nem is kerülhettek bele a Capáról és társáról, Taróról tavaly ősszel rendezett kiállításokba. Ősszel viszont ez valószínűleg megtörténik a londoni Barbicanban rendezett kiállításon, amelyet aztán elvisznek Olaszországba, Hollandiába és Spanyolországba.
 
A bőröndöt állítólag Emerico Chiki Wisz, Capa barátja és asszisztense adta át 1940-ben Javier Aguilar mexikói tábornoknak, aki diplomataként dolgozott akkor Franciaországban, azzal a céllal, hogy a mintegy 3500, a spanyol polgárháború idején készített negatív biztos helyen legyen.

A bőröndben lévő három dobozt a rokonok találták meg a tábornok halála után a 90-es években. Két dobozban 127 tekercs film volt, a harmadikban számos borítékban pedig darabokra vágott negatívok.

A filmek jó állapotban vannak, szkennelésükhöz azonban szükség van egy speciális szerkezetre, hogy ne sérüljenek.

Kristen Lubben szerint egyelőre megfejthetetlen, hogy Capa miért éppen ezeket a felvételeket rakta egybe. Olyan, mintha egy előválogatás lenne egy tervhez, amely végül nem valósult meg. A felvételek között a várakozások ellenére nem találták a híressé vált A milicista halála címen ismert kép negatívját.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés