bezár
 

art&design

2010. 12. 02.
Kávéházi hangulat a Nyolcak pécsi kiállításán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A XX. század elejének hangulatát idézi kávéházzal, némafilm-vetítéssel, irodalmi és zenei előadásokkal a pécsi Modern Magyar Képtár december 10-én, a Nyolcak festőcsoport centenáriumi kiállításának nyitónapján.
"A tárlat délután a képtár galériájában nyílik, a magyar szellemi élet egyik fénykorát idéző ingyenes programok pedig este az intézmény udvarán felállított kávéházi sátorban lesznek" - közölte a Pécs2010 Sajtóiroda csütörtökön az MTI-vel.

A látogatók a kiállítással párhuzamosan a korabeli pesti kávéházak stílusában berendezett sátorban kávé, tea, sütemény fogyasztása és sanzonok hallgatása közben korabeli újságokat lapozgathatnak.

Este először némafilmeket vetítenek zongorakísérettel, azután a Hoppart Társulat tart előadást Örkény István Egyperceseiből, lesznek Karády-dalok, az A. K. Társulat francia sanzonesttel szórakoztatja a megjelenteket, végül a Szabad Ötletek Színházának tagjai nosztalgia kabaréban idézik meg a klasszikussá vált szerzőket, Rejtő Jenőt, Darvas Szilárdot és Vadnay Lászlót.

A kiállítási anyag nagy része már megérkezett az erre az alkalomra felújított Papnövelde utcai intézménybe.

A tárlat a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kiemelt eseménye, célja a Nyolcak festőcsoport - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos - munkásságának átfogó bemutatása, valamint az őket inspiráló vagy éppen velük párhuzamos európai törekvések felvillantása. Ennek köszönhetően láthat a közönség remekműveket Cézanne, Matisse, Picasso, Dufy, Vlaminck és Kokoschka életművéből.

A 2011. március 27-ig nyitva tartó és 20 milliárd forintra biztosított kiállítás anyaga mintegy félezer alkotásból áll, amelyeket 80 köz- és magángyűjteményből, köztük Németország, Franciaország és Anglia legjelentősebb múzeumaiból válogattak.

A Nyolcak a XX. század első éveiben elsősorban a francia modern művészettől megigézve teremtették meg önálló festői stílusukat.
1909-ben rendezett budapesti kiállításuk fordulópontot jelentett a magyar művészet történetében: elsőként állt a közönség elé egy olyan fiatal művészcsoport, amelynek munkássága szervesen illeszkedett a legmodernebb nemzetközi irányzatokhoz.

Tagjait a fauvizmus, Matisse alkotásai mellett leginkább Cézanne művészete inspirálta, fejlődésük idővel az oldott, erős színeket használó festői megoldásoktól egyfajta klasszicizáló monumentalitásig ívelt. Mindössze három korabeli kiállításukat magas színvonalú kulturális rendezvények kísérték olyan művészek és gondolkodók aktív részvételével, mint Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lukács György.

A pécsi tárlat a centenáriumát ünneplő Nyolcak csoport három egykori budapesti kiállítását szeretné rekonstruálni, kiegészítve a tagok 1910 körül készült alkotásainak reprezentatív válogatásával.

A kiállítás eredetileg november 12-én nyílt volna, erre azonban technikai okok miatt egy hónappal később kerül sor.

A képtár hosszabb nyitvatartási idővel, este tizenegy óráig várja az érdeklődőket a Cézanne és Matisse bűvöletében - A Nyolcak centenáriumi kiállításra.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés