bezár
 

art&design

2010. 12. 03.
Franciaország visszakapja a New Yorkban megtalált Degas-festményt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Franciaország visszakapja azt az Edgar Degas-festményt, amelyet 37 éve loptak el egy francia múzeumból, és a közelmúltban bukkant fel egy New York-i árverési ház katalógusában - jelentették be amerikai illetékesek.
Janes T. Hayes jr., a bevándorlási és vámhatóság New York-i irodájának vezetője, valamint Lorretta Lynch jogi szakértő csütörtökön számolt be arról, hogy a manhattani eladó beleegyezett a Blanchisseuses souffrant des dents (A fogfájós mosónők) című portré átadásába.

A Sotheby's, amelynek árverésén a lopott képet áruba akarták bocsátani, 350-450 ezer dollárra (70-90 millió forintra) becsülte annak értékét. A bírósági dokumentumok szerint a tulajdonos, akinek apja jutott hozzá a francia festő által aláírt képhez, nem is sejtette, hogy a mű lopott. Családjának ezért joga van hozzá, hogy kártérítésért folyamodjon a francia hatóságokhoz.

Az árverési cég közleményben hangsúlyozta, mennyire örül, amiért része lehetett a lopott műalkotás felfedezésében és annak is, hogy a kép visszakerül Franciaországba.

A fiatal nő portréját 1870-ben festette meg Degas. Egy gyűjtő adományozta a francia kormánynak, és a Louvre-ba került. A párizsi múzeum 1961-ben adta kölcsön a normandiai Malraux Múzeumnak, ahonnan egy máig ismeretlen tolvaj 1973-ban leemelte a falról, és elillant vele.

A képet a Malraux Múzeum egyik alkalmazottja fedezte fel idén a Sotheby's impresszionista katalógusában, és nyomban értesítette az árverési házat, amely rögvest kivette az eladásra kínált művek közül.
A Sotheby's hangsúlyozta: a szokásos eljárásnak megfelelően a katalógusba való felvétel előtt ellenőrizték, nem szerepel-e a mű a londoni központú Elveszett Műkincsek Nyilvántartásában. Utónni a lopott, zsákmányolt, illetve eltűnt alkotások listáját vezeti, ám abban nem volt nyoma, hogy lopott lett volna a kép.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés