bezár
 

art&design

2010. 12. 06.
Aranydió: a Sterling Galéria karácsonyi kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Aranydió címmel nyílik karácsonyi kiállítás 18 fiatal ötvösművész ékszereiből csütörtökön a Sterling Galériában.
A kiállító művészek közül Abaffy Klára aranyból és ezüstből készített gyűrűt és függőt, valamint férfi mandzsettagombot növényi motívumokkal. Vékony Fanni szaloncukorpapírhoz hasonlatos vékony lemezből gyűrűt és fülbevalót alkotott, meg egy karácsonyfa formájú gyűrűt színes drágakő golyókkal.

Lőrincz Réka egyedi brosst készített, Kecskés Orsolya ezüstből gyűrűt és nagyméretű kitűzőt formázott, mindkettőben aranykeretbe foglalt strucctojás korong van. Jermakov Krisztina ezüst nyakékén diólenyomat látható ébenfa korongokkal - mondta el Csorna Erika, a galéria vezetője az MTI-nek.

Azért választották az Aranydió címet kiállításuknak - tette hozzá -, mert ez a karácsonyi dísz korábbra tehető a magyar hagyományokban, mint a fenyőfaállítás.

A karácsonyfa elterjedése előtt, a téli napfordulón a termőág volt a tavaszt jelképező családi dísz, amelyet aranyozott dióval, almával, ültetni való hagymával díszítettek. Karácsonyfát - bécsi mintára - Brunszvik Teréz állított először Magyarországon 1824-ben. A feldíszített fenyőfaállítás szokásának terjedésével a karácsonyfadíszekben a kereszténység előtti és a liturgikus hagyományok találtak egymásra.

A termékenységet szimbolizáló aranydió és a paradicsomi életfán tekergő kígyót jelképező papírlánc a mai napig lehagyhatatlan díszei a karácsonyfának - foglalta össze Csorna Erika.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés