bezár
 

art&design

2010. 12. 06.
Keleti kincsek a Belvedere csütörtöki árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges kelet-ázsiai műtárgyat árvereznek el a Zelnik-gyűjteményből csütörtökön Budapesten, a Belvedere Galéria nemzetközi aukcióján.
Az egykor Vietnamban szolgált magyar diplomata több mint 16 ezer görög kori trák, dél-ázsiai, indokínai, jávai műkincs tulajdonosa, ezek között háromezer az arany és ezüst tárgy található.

Zelnik István az MTI-nek elmondta, hogy miként a gyűjteménye anyagából válogatott három korábbi aukció, úgy a mostani is jótékony célt szolgál: a bevételből a gyűjteményének helyet adó múzeum építése mellett oktatási, kulturális és kutatási projekteket is finanszíroz.

Az aukció legdrágább darabja egy antik arany, gránát, almandin és füstkvarc díszítésű diadém. Az egykori Champa királyság, a mai Közép- és Dél-Vietnam területéről előkerült XI-XII. századi ékszer 24 millió forintról indul. Ugyanerről a területről a X-XII. századból származik az az ezüst istenszobor, amelyért 12 millió forintot kérnek.

Egy lazuritból és alabástromból álló rituális temetkezési tárgy kikiáltási ára szintén 24 millió forint, míg egy XI-XII. századi ezüst maszk 9,5 millió forinttól licitálható.

A nagy értékű tárgyak mellett szerepelnek 400-800 ezer forintos aranyláncok, gyűrűk, tányérok, de hasonló árú az erotikus jelenettel díszített ceremoniális kürt vagy a szarvast formázó boros kupa.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés