bezár
 

art&design

2010. 12. 08.
Felfüggesztettre ítélték a KÖH volt irodavezetőjét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) volt pécsi regionális irodavezetőjének büntetését, akit első fokon tíz hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel és kétmillió forint pénzbüntetéssel sújtottak, mert jogosulatlan előnyhöz juttatta egy építkezés vele üzleti kapcsolatban álló kivitelezőjét.
A táblabíróság internetes oldalára felkerült sajtóanyag szerint a Pécsi Ítélőtábla kedden megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Baranya Megyei Bíróság határozatát és Weiler Árpádot folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettében találta bűnösnek.

A tényállás szerint a vádlott 2003-tól töltötte be a KÖH pécsi irodavezetői tisztét, ezzel egy időben azonban vezető tisztségviselője volt egy tervező cégnek is, amely üzleti kapcsolatban állt egy építtető gazdasági társasággal. Utóbbinak Weiler Árpád több épületet tervezett.

A társaság Pécs belvárosában kívánt egy tizenkét lakásos társasházat felépíteni. Miután a vádlott az ingatlant ideiglenes védelem alá helyezte, az építésügyi eljárás során, 2006 decemberében a hatósági jogkör a KÖH pécsi irodájához került.

A vádlott 2007 februárjában annak ellenére, hogy ekkor még egyetlen szakhatósági engedély beszerzése sem történt meg, engedélyt adott az építési munkálatokra.

Egy, az építési engedély iránti fellebbezést nem jogorvoslatként iktatott, így törvénysértően állapította meg, hogy az engedély jogerőre emelkedett.

Ezután késedelmesen intézkedett a Közigazgatási Hivatal Építésfelügyeletének ellenőrzéséről készült megállapítások és az ügyészi óvások során, a kötelező és kellő súlyú szankciók helyett egyszeri, súlytalan bírságot szabott ki, majd a hathatósabb intézkedések helyett egyeztető tárgyalást hívott össze.

A 62 éves vádlott a magatartásával teljes mértékben az építtető érdekeit támogatta, őt hozta kedvező helyzetbe, a szomszéd lakások lakóinak viszont jogtalan hátrányt és kárt okozott.

Weiler Árpád 2008 szeptemberében távozott a hivatal pécsi irodájának éléről, nem sokkal később eljárás indult ellene.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
art&design

Ludwig 30 Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek

Más művészeti ágakról

Mark Rothko lemezborítók
Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
Interjú Donáth Attilával és Somogyi Beával, a Társadalmi Párbeszéd Színház vezetőivel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés