bezár
 

art&design

2010. 12. 08.
Tízszeres áron kelt el Antinóosz mellszobra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A becsült ár tízszereséért, 23,8 millió dollárért (5 milliárd forintért) kelt el egy keddi New York-i árverésen Antinóosz, Hadrianus római császár istenített görög fiúszerelmének több mint 1800 éves márvány mellszobra.
A Sotheby's a tavaly elhunyt Clarence Day, az antikvitások - különösen a görög szobrok - híres amerikai gyűjtőjének kollekcióját bocsátotta kalapács alá, és minden tételt meg is vásároltak.

Az i.sz. 130-138-ból származó portré - az egyetlen olyan ismert klasszikus Antinóosz-ábrázolás, amelyen (az érméken kívül) felirat azonosítja a császár félisteni rangra emelt szerelmét - egy meg nem nevezett európai gyűjtő birtokába került, aki négy licitálóval vívott érte csatát.

Az aukció 36,7 millió dolláros (7,7 milliárd forintos) bevétellel zárult, az eredetileg becsült 5,7-8,6 millió dolláros (1,2-1,8 milliárd forintos) érték helyett.

Az árverésből befolyt összeg az életét a filantrópiának szentelő Day által létrehozott jótékonysági alapítvány számláját gazdagítja. Az alap a Mayo Klinika, a cserkészek, a Memphis Szimfonikus Zenekar, valamint számos egyéb memphisi jótékony és művészeti szervezet támogatója.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Nagy Zoltán: Szép csendben
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés