bezár
 

art&design

2010. 12. 08.
Elhunyt Hann Ferenc művészettörténész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatvanhat éves korában elhunyt Hann Ferenc Munkácsy-díjas művészettörténész, muzeológus; súlyos betegség után szigetmonostori otthonában érte a halál szerdán - közölte a Magyar Művészeti Akadémia az MTI-vel.
Hann Ferenc 1944-ben született Nagybányán. Jászberényben, majd Szegeden tanult, művészettörténetet hallgatott Budapesten az ELTE-n és Esslingenben, Németországban. Pályáját szépíróként kezdte, írásai megjelentek a párizsi Magyar Műhelyben is.

Művészeti íróként Csontváry kutatásainak közreadásával jelentkezett 1976-ban az Ars Hungaricában. 1977-ben az ottani művészek hívására Szentendrére költözött, a Ferenczy Múzeumban muzeológusként, majd főmuzeológusként dolgozott. Kortárs művészettel foglalkozott és számos kiállítást rendezett magyar művészek munkáiból külföldön. 1995-től tagja volt a Magyar Művészeti Akadémiának.

Számos monográfiát írt a szentendrei művészekről, köztük Pirk Jánosról, Csíkszentmihályi Róbertről, Bánovszky Miklósról, Péreli Zsuzsáról és Aknay Jánosról.

Aknay János Kossuth-díjas festőművész az MTI-nek szerdán elmondta: Hann Ferencet 1977 óta ismerte és figyelemmel kísérték egymás életét.

"Nagyívű, nagy tudású ember volt, egyengette a fiatalok, a Vajda Lajos Stúdió tagjainak művészi útját, odafigyelt rájuk" - emelte ki Aknay János.
Hann Ferenc a zebegényi Szőnyi István Szabadiskola művészeti vezetője volt 1994-ig, koncepciója közel állt a nagybányai művésztelepéhez. A Szentendrén élő művészek nagy barátja és támogatója volt, majd nyugdíjba vonult és Szigetmonostorra költözött.

Aknay János azt is elmondta, hogy Hann Ferenc utolsó művészeti írása jövő tavasszal jelenik meg. A festőművész a balatonboglári evangélikus templomnak Megváltó címmel nagy oltárképet festett, ezt húsvétkor fogják szentelni, és Hann Ferenc erről a képéről írt szakmai szöveget, amelyet egy mappában jelentetnek meg az oltárkép szentelésével egy időben.

Péreli Zsuzsa Munkácsy- és Prima Primissima-díjas gobelinművész munkásságáról két könyvet is írt Hann Ferenc. Mint a művész az MTI-nek kiemelte, Hann felfogásában, gondolkodásmódjában nyitott volt, olyan dolgokkal foglalkozott, ami megérintette, nem kapcsolódott csoportokhoz. Hozzátette: Frank János művészettörténészt tekintette mesterének, és "nem halmozták el kitüntetésekkel".

"Erkölcsös ember volt, rendkívüli humorérzékkel, imádták a tanárok, a diákok és a barátok egyaránt" - jegyezte meg Péreli Zsuzsa.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Nagy Zoltán: Szép csendben
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés