bezár
 

art&design

2010. 12. 09.
Lopott Cézanne-festmény a Metropolitan Múzeumban?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Paul Cézanne impresszionista festő egyik képét követeli a világhírű New York-i Metropolitan Múzeumtól egy orosz származású férfi, aki azt állítja, hogy a szóban forgó alkotást egyik felmenője gyűjteményéből lopták el mintegy száz évvel ezelőtt.
"A múzeum határozott véleménye, hogy jogos tulajdonosa a képnek, a követelés pedig teljes mértékben alaptalan" - válaszolt közleményben a patinás intézmény, amely hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek az alkotás védelmében.

A festményt egy Pierre Konowaloff nevű férfi követeli. Konowaloff ükunokája és egyben örököse Ivan Morozovnak és iparból származó vagyonának. Morozov gyűjteményében a XX. század elején hozzávetőleg háromszáz kép szerepelt, ezek javarész elismert festők munkái.

Konowaloff bírósági beadványban kérvényezte, hogy szolgáltassák vissza neki a Madame Cézanne in the Conservatory című, 1891-ben született alkotást. Állítása szerint ezt a művet 1918-ban, a bolsevik forradalom után lopták el ükapjától. Keresetében a férfi a kép visszaszolgáltatása mellett anyagi kártérítést is követel, mondván, a New York-i múzeum jogtalanul tett szert, birtokolta és mutatta be a képet.

A Metropolitan Múzeum ezzel szemben azt állítja, hogy a festmény egy hagyatékból került hozzájuk 1960-ban. "Ezalatt az ötven év alatt végig átlátható volt a kép tulajdonlása, származása, és nemcsak a képet, hanem annak történetét is a látogatók elé tártuk" - szerepel az intézmény közleményében.

A múzeum honlapján szereplő információk szerint Ivan Morozov 1911-ben vásárolta meg a Cézanne-festményt 50 ezer frankért. Hét évig volt birtokában, majd az alkotás a moszkvai modern művészetek múzeumába került. Ez az intézmény 1933-ig őrizte, ekkor Stephen Clark műgyűjtő tett rá szert. Az ő hagyatékából került a Metropolitanbe.

Konowaloff azonban más véleményen van. A férfi 2008-ban már a londoni Royal Academy of Arts-tól, 2009-ben pedig az amerikai Yale Egyetemtől is követelt vissza képeket, egyebek közt Vincent Van Gogh egyik munkáját - egyelőre sikertelenül.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés