bezár
 

art&design

2010. 12. 09.
Gazdag avarkori leletanyag Makón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gazdag kora avarkori leletanyag, arany- és ezüstékszerek, kardok, valamint nagy mennyiségű cseréptöredék került elő a makói ipari park területéről, ahol 2009 augusztusa és 2010 októbere között végeztek ásatásokat a Móra Ferenc Múzeum régészei.
Az ipari park 25 hektáros területéből nyolc hektáron voltak régészeti lelőhelyek. Egykor a Maros fattyúága folyt erre, az emberek pedig a kiemelkedő dombokon telepedtek meg - mondta a feltárás eredményeiről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Balogh Csilla régész.

Az ásatások során öt lelőhely került elő, ezek közül a legfontosabb egy kora avarkori, feltehetően a VI. század harmadik harmadából származó temető volt. A régészek összesen 407 sírt tártak föl, amelyek mintegy kilenctizede lovassírnak bizonyult.

A sírokban számos cserépedényt találtak, ezek beltartalmának elemzése még nem fejeződött be, de a tapasztalatok szerint egy részükbe virágokat helyeztek el, másik felükbe pedig élelmiszereket raktak mintegy útravalóul a halottnak - magyarázta a szakember.

A sírok között voltak olyanok is, amelyekbe feltehetően nem közembereket temettek. Tizenhárom férfi sírba a harcost fegyvereivel, íjával, tegezével és kardjával együtt helyezték el. Több női sírban pedig nemesfém ékszerek - arany fülbevaló, kereszt, bizánci érméből készült függő és gyűrűk - is voltak. A leletanyag egyik legszebb darabja egy ezüstből készült, aranyozott lemezcsüngős nyakék.

A feltárás tudománytörténeti érdekessége, hogy egykor Móra Ferenc Deszk közelében egy nagyon hasonló avarkori temetőre bukkant, az ásatásról szépirodalmi műveiben is többször írt - jegyezte meg Balogh Csilla.

Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közgyűjtemény régészei ősszel hozzákezdtek az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti szakaszán a feltárási munkákhoz.

A zord időjárás beköszönte előtt a hét ásatási csoport a teljes 360 ezer négyzetméteres területből 20 ezer négyzetméter átvizsgálásával végzett. A munka zömét 2011-ben kell elvégezni, mert a régészeti munkák végső határideje 2012. június 15. - tette hozzá a szakember.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés