bezár
 

art&design

2010. 12. 10.
Ritka John F. Kennedy-fotókat árvereztek el
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
John F. Kennedy-fotókat - köztük néhány igen ritka példányt - árvereztek el csütörtökön New Yorkban. A Fehér Ház fotósa által készített fényképkollekcióért összesen 151 ezer dollárt (közel 32 millió forintot) fizettek a vásárlók.
A 12 ezer darabos gyűjteményt Cecil Stoughton hagyatékának kezelői bocsátották árverésre a Bonham's aukciós házban. Stoughton a Fehér Ház első hivatalos fotósa volt, és bár fotói 60 százalékán hivatalos közszereplések láthatók, számos olyan kép is kikerült a keze közül, amelyek történelmi vagy intim pillanatokat örökítettek meg az elnök és környezete életéből.

A ritkaságok egyikén az amerikai elnök Marilyn Monroe-val és Robert Kennedyvel tűnik fel. "Ez az egyetlen olyan kép, amelyen mindhárman együtt szerepelnek" - hangsúlyozta az értékét Matthew Haley, a Bonham's szakértője. A kalapács 9150 dollárnál (kétmillió forintnál)ütött le az eredetileg 4-5 ezer dollárra becsült tételnél.

A Marilyn-fotó történetéhez hozzátartozik, hogy a titkosszolgálat annak idején minden olyan fotót megsemmisített, amelyen az elnök és a színésznő együtt szerepelt. Az árverésre bocsátott kép úgy menekült meg, hogy amikor átkutatták Stoughton előhívóhelyiségét, ez a negatív elkerülte a figyelmüket.

A fényképész egy másik híres felvétele, amelyen Lyndon B. Johnson az elnök ellen elkövetett merénylet után leteszi az elnöki esküt az Air Force One fedélzetén. "Ez egyike a XX. század legemlékezetesebb pillanatainak" - jelentette ki Haley. A képet, amely 13 420 dollárért (2,8 millió forintért) cserélt gazdát, Johnson a fotósnak dedikálta.

Stoughton a dallasi merénylet után azonnal felismerte, hogy az alelnöknek kell a helyébe lépnie, ezért lóhalálában rohant az elnöki géphez, hogy elkapja a pillanatot, amikor Johnson felesküszik.

Amikor a repülő felé száguldott a leszállópályán, kis híján lelőtték a titkosszolgálat emberei, mert azt hitték újabb merényletre készül valaki. Ráadásul bedöglött a fényképezőgépe, amikor Johnson éppen az eskühöz készülődött, de erősen megrázta, és végül mégis csak sikerült elkattintania a történelmi fotót.

A Kennedy család meghitt együttlétét örökítette meg egy 1962-ben az ovális irodában felvett kép, amelyen az elnök íróasztala mellett ül, míg gyermekei, Caroline és John előtte táncolnak. A 18 300 dollárért (3,8 millió forintért) elkelt fotón a következő felirat olvasható: "Stoughton kapitánynak, aki gyönyörűen elkapott egy boldog pillanatot a Fehér Házban, John F. Kennedy."

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés