bezár
 

art&design

2010. 12. 10.
Megnyílt a Nyolcak kiállítása Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a Nyolcak festőcsoport centenáriumi kiállítása pénteken Pécsen; a város Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programjának kiemelt eseményére már az első napon több százan voltak kíváncsiak a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában.
"Három hét és lezárul a pécsi EKF-program, amelyről ma már elmondható: a kezdeti nehézségek ellenére eredményes, imponálóan gazdag és sokszínű volt" - fogalmazott Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára a tárlat ünnepélyes megnyitóján.

Úgy vélte, különösen érvényes ez az évad kiállítási programjára, amelynek keretében Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, Rippl-Rónai festményei mellett a magyaroknak a Bauhaus művészeti iskolában betöltött szerepét és a Nyolcak munkáit is megismerhette, megismerheti a nagyközönség.

A XX. század elején alkotó Nyolcak festőcsoportot méltatva Szőcs Géza azt mondta, újszerű látásmódjukat a kezdeti idegenkedést követően elfogadták az emberek, sőt, elkezdtek az alkotókhoz hasonlóan látni.
"Akkoriban Párizs után Budapest is helyszínévé vált annak a forradalomnak, amely a vizualitásban, az emberiség látó- és felfogóképességében, elméjében ment végbe. A Párizst megjárt Nyolcak fontos alkotásokkal járultak hozzá ahhoz, amit közös európai értékfelhalmozásnak nevezünk" - fogalmazott az államtitkár.

Hargitai János, a Baranya megyei közgyűlés kereszténydemokrata elnöke arról szólt, hogy a tárlatmegnyitó az EKF-program keretében kibővült és megújult Modern Magyar Képtár átadása is egyben. Reményét fejezte ki, hogy a képtár a következő száz évben méltó kiállítótere lesz Pécsnek.

Marie-Christine Labourdette, a Francia Múzeumok Igazgatóságának vezetője azt hangsúlyozta, hogy Magyarország és Franciaország kapcsolatai "gazdagok", a két ország polgáraiban megvan a szándék megismerni, felfedezni egymás kultúráját. A vezető lenyűgözőnek nevezte a Nyolcak munkásságát, amelyet a francia modern művészeti kultúra inspirált.

A március 27-ig látható Cézanne és Matisse bűvöletében - A Nyolcak című kiállítás átfogóan mutatja be a centenáriumát ünneplő Nyolcak festőcsoport - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos - munkásságát és felvillantja az őket inspiráló vagy éppen velük párhuzamos európai törekvéseket.

A közönség félezer művet, köztük Cézanne, Matisse, Picasso, Dufy, Vlaminck és Kokoschka életművének egy-egy remekét láthatja. A 20 milliárd forintra biztosított tárlat anyaga 80 köz- és magángyűjteményből, köztük Németország, Franciaország és Anglia legjelentősebb múzeumaiból érkezett.

A Nyolcak a XX. század első éveiben elsősorban a francia modern művészettől megigézve teremtették meg önálló festői stílusukat. 1909-ben rendezett budapesti kiállításuk fordulópontot jelentett a magyar művészet történetében: elsőként állt a közönség elé egy olyan fiatal művészcsoport, amelynek munkássága szervesen illeszkedett a legmodernebb nemzetközi irányzatokhoz.

Tagjait a fauvizmus, Matisse alkotásai mellett leginkább Cézanne művészete inspirálta, fejlődésük idővel az oldott, erős színeket használó festői megoldásoktól egyfajta klasszicizáló monumentalitásig ívelt. Mindössze három korabeli kiállításukat magas színvonalú kulturális rendezvények kísérték olyan művészek és gondolkodók aktív részvételével, mint Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lukács György.

A pécsi tárlat a három egykori budapesti kiállítást szeretné rekonstruálni, kiegészítve a tagok 1910 körül készült alkotásainak reprezentatív válogatásával. Mindezt irodalmi és zenei programok kísérik, amelyek egy része a pénteki megnyitót követően kezdődött.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés