bezár
 

art&design

2010. 12. 27.
Világhírű magyarok és hiperreál a Ludwigban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban a Martin Munkácsi - Think while you shoot című tárlat vonzotta a legtöbb érdeklődőt 2010-ben - tájékoztatta az MTI-t Bencsik Barnabás, az intézmény igazgatója, aki kiemelte: nagy eredménynek tartják, hogy Glenn Brown, a fiatal brit festőgeneráció egyik legnevesebb alakjának első hazai bemutatkozása is több mint húszezer látogatót vonzott.
Bencsik Barnabás elmondta: a világhírű magyar fotográfos októberben nyílt életmű-kiállítását több mint harmincezer látogató tekintette meg. "A tanulság számunka az, hogy intenzív kommunikációval a kortárs művészeti múzeum kiállításaira is lehet több tízezer látogatót vonzani" - tette hozzá.

Az igazgató kiemelte: 2011-nek is hasonló kiállításokkal futnak neki. "A célunk továbbra is az, hogy a kortárs művészet magyar és nemzetközi vonatkozásaival együtt jelenjen meg a kiállítóterekben" - foglalta össze a programját Bencsik Barnabás, hozzátéve: törekednek arra, hogy a közép-európai régió, valamint a hatvanas-hetvenes évek művészete hangsúlyos szerepet kapjon a kiállításokban.

"Fontosnak érezzük, hogy azok a jelentős életművek is részévé váljanak a magyar kulturális identitásnak, amelyeknek alkotója elszármazott Magyarországról" - jegyezte meg az intézmény vezetője. A Ludwig Múzeum ezért 2011-ben két ilyen alkotó előtt is életmű-kiállítással tiszteleg.

Yona Friedman retrospektív tárlata 2011. október 21-én nyílik meg. "Ő a huszadik századi építészet egyik legnagyobb hatású és legzavarbaejtőbb teoretikusa" - mondta Bencsik Barnabás az 1940-es években kivándorolt magyar művészről. A tárlaton bemutatják majd a gazdag életművet, és mint az igazgató fogalmazott: igyekeznek felvillantani Yona Friedman utópisztikus várostervezési elképzeléseit is.
November 18-án nyílik meg Rita Ackermann, azaz Bakos Rita kiállítása.

"Bakos Rita 1992-ben költözött New Yorkba, és hatalmas nemzetközi karriert futott be. Ő az egyik legkeresettebb kortárs magyar művész, nagy kár, hogy idehaza alig ismerik" - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a kiállítás célja részben ez: visszahozni a köztudatba a külföldön élő alkotót.

Három európai Ludwig-gyűjtemény összefogásából születik meg a július 29-én nyíló Hiperreál című tárlat, amely az első nagy reprezentatív kiállítása lesz az 1970-es évek meghatározó irányzatának. "Aachen, Bécs és Budapest együttműködésével valósul meg a tárlat, ami több szempontból is igen fontos kihívás, hiszen nem utazó kiállításról van szó. Az irányzat más-más aspektusai, összefüggései kerülnek előtérbe városonként" - nyilatkozta Bencsik Barnabás, kiemelve, hogy a Ludwig-gyűjtemény egyik meghatározó eleme a pop art és a fotorealizmus.
"Mi egyfajta közép-európai áttekintést akarunk adni.

Az irányzat főleg az amerikai festőket jelenti, noha az akkori szocialista országok alkotóira is nagy hatással volt ez a szemléletmód" - fogalmazott az igazgató, megemlítve, hogy a vasfüggönyön innen a fogyasztói társadalom körülményei között létrejött irányzat átértelmeződött, beszűrődött egy szokatlan társadalomkritikai felhang.

"A nagy, ikonikus művek mellett bemutatjuk a kevéssé ismert, korabeli jugoszláv, csehszlovák, lengyel és magyar művészek munkáit is" - mondta az igazgató, aki szerint a tárlat "komoly szakmai és közönségcsemegének" számít majd.

A Közép-Európa fontos életműveit bemutató tárlatok sorát gazdagítja majd a horvát Mladen Stilinovic retrospektív kiállítása. Az igazgató a művészt a közép-európai neoavantgárd egyik legjelentősebb alkotójának nevezte. A tárlaton a hetvenes évektől napjainkig készült alkotásokat láthat a közönség.

Bencsik Barnabás kiemelte: a budapesti Ludwig Múzeumban július 8. és szeptember 25. között lesz látható a ReGeneration2. Tomorrow's Photographers Today - A holnap fotográfusai ma című tárlat, amely nagy nemzetközi együttműködés keretében jött létre. "Jóval többről van szó mint egy kiállítás: ez egyfajta célzott támogatás a pályakezdő fotósok számára"- mondta az igazgató, hozzátéve: a tárlat résztvevőit mintegy 120, a világ különböző pontjain működő iskola fotóművész hallgatója közül választotta ki egy nemzetközi zsűri.

"Az előválogatás után körülbelül nyolcszázan maradtak, belőlük került ki az az ötven, aki részt vehet a kiállításhoz kapcsolódó nagyszabású workshopon is" - tájékoztatott Bencsik Barnabás. A műhelymunkára, amelyre az idén Budapesten kerül sor, a világ legnevesebb fotós szakembereit várják. "Ez olyan segítség, amelyet nehezen tudnának máshol megszerezni" - vélekedett az igazgató, megemlítve, hogy az idén is bekerült fiatal magyar művész a válogatásba.

Bencsik Barnabás nagy reményeket fűz a Taiwan Calling - Határtalan sziget című, december 17-én nyílt és március 6-án záró tárlathoz is, amely a tajvani képzőművészetet mutatja be 25 művész több mint 200 művén keresztül. Ugyanakkor kiemelte: mint minden évben, 2011-ben is készül egy új tárlat a Ludwig Múzeum gyűjteményében lévő alkotásokból. "Végre elkészült a gyűjteményi katalógusunk is, amelyben egy hosszú tanulmány mutatja be a budapesti Ludwig Múzeum létrejöttének történetét" - tette hozzá Bencsik Barnabás.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés