bezár
 

art&design

2011. 01. 02.
Egyedi motorkerékpárral bővült a Cseh Nemzeti Galéria gyűjteménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A prágai Nemzeti Galéria kortárs művészeti gyűjteményének részét képezi ezentúl a cseh tervező, Václav Vavra által készített Just Bike (Csak egy bicikli) című egyedi motorkerékpár - büszkélkedett Milan Knizak, az intézmény főigazgatója.
A széles hátsó gumival felszerelt, ezüst színű acélparipa az első a világon, amelyen egy forgattyúház szolgál alátámasztó elemként az első és hátsó villákhoz. "Sikerült előállítási áron, vagyis 850 ezer koronáért (9,4 millió forint) megvásárolnunk a motorkerékpárt" - mondta el a cseh CTK hírügynökségnek Knizak.

Az eredeti gép egyetlen prototípusát elkészítő Vavra elmondta, hogy a motor valódi ára ennél jóval több, nagyjából 3,8 millió korona (42 millió forint). A tervező és VAV-tuning produkciós csapata hat hónapon át dolgozott a motorcsodán, amely számos olyan cseh és nemzetközi kiállításon szerepelt sikerrel, ahol a megjelenést és a bravúros funkcionális megoldásokat jutalmazták.

Vavra, akit az legendás brit autótervező, Collin Chapman (1928-1982) munkássága inspirált, úgy döntött, hogy szakít a jelenleg hagyományosnak számító vonalvezetéssel és az 1930-as évek retro hangulatát idéző, különálló váz nélküli acélparipát készít. "Ez igazán egyedi darab, és nem is áll szándékomban még egyet legyártani belőle a jövőben. Tehát az egyetlen eredeti változat a Nemzeti Galéria tulajdonában lesz" - mondta.

A duralalumínium és rozsdamentes acél speciális ötvözetéből készült motorkerékpár teljesen forgalombiztos és akár a 170 kilométer per órás sebességet is elérheti, miközben nyolc liter üzemanyagot fogyaszt el 100 kilométerenként.

"Egy ilyen gyönyörűség nem csak a Nemzeti Galéria és a kortárs művészet, hanem az egész kortárs világ örökségéhez tartozik. A képzelet, a vágy és a rendkívüliség kategóriái egyesülnek egyetlen művészeti alkotásban" - büszkélkedett legújabb szerzeményükkel az igazgató.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés