bezár
 

art&design

2011. 01. 02.
A szecessziótól a pop artig: XX. századi festők a 2011-es bécsi múzeumi kínálatban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gazdag kínálatból, mások mellett Egon Schiele, Gustav Klimt, René Magritte és Roy Lichtenstein műveit bemutató tárlatok között válogathatnak 2011-ben a XX. század képzőművészete iránt érdeklődők a bécsi múzeumokban.
Februárban átfogó kiállítás nyílik a Belvedere múzeumban Egon Schiele portréiból és önarcképeiből. A tárlat több mint száz alkotást vonultat fel az egyik leghíresebb osztrák festőművész műveiből.

Ugyancsak februártól tekinthető meg a Belvedere-ben az a kiállítás, amely az 1920-as évek bécsi avantgárd irányzatára, a kinetizmusra irányítja rá a figyelmet. A művészettörténet kevésbé ismert áramlatai közé tartozó mozgalmat a kubizmus és a futurizmus olyan ismert képviselőinek alkotásaival együtt mutatja be a Belvedere, mint Frantisek Kupka vagy Fernand Léger.

Októberben A modernizmus úttörői címmel rendez kiállítást a világ legnagyobb Klimt-gyűjteményével rendelkező múzeum Gustav Klimt és a bécsi szecesszió egy másik nagy alakja, Josef Hoffmann építész, képzőművész munkásságáról. A tárlat célja ráirányítani a figyelmet Klimt és Hoffmann közös munkáira és arra a kölcsönhatásra, amelyet egymás alkotásaira gyakorolt a két művész.

Schieléről emlékezik meg a szeptemberben tízéves fennállását ünneplő Leopold Múzeum egyik jubileumi tárlata is. A Melankólia és provokáció című kiállítást jórészt az egyik legjelentősebb Schiele-gyűjteményt őrző múzeum saját anyagából állítják össze. A szeptemberi évfordulóhoz kapcsolódó másik tárlat az alapító, Rudolf Leopold magángyűjteményét mutatja be. A "Leopold II." néven ismert kollekció darabjai a múzeum megnyitása és 2010-ben bekövetkezett halála között kerültek a műgyűjtő birtokába, s a nagyközönség csak egy részüket láthatta eddig.

A Michelangelo-grafikákból összeállított nagyszabású tavalyi kiállítás után idén kizárólag XX. századi alkotásokat vonultat fel időszaki kiállításain az Albertina múzeum. Januárban az amerikai pop art neves képviselője, Roy Lichtenstein 1960-as években készült fekete-fehér kompozícióit mutatja be a múzeum. Februártól a Kék lovas művészcsoport - Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee, Franz Marc és mások - életművéből látható válogatás az Albertinában. Novembertől René Magritte több mint száz festményének, illetve a belga szürrealista festőművész korai korszakában keletkezett reklámgrafikájának adnak ideiglenes otthont a múzeum termei.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés