bezár
 

art&design

2011. 01. 02.
A szecessziótól a pop artig: XX. századi festők a 2011-es bécsi múzeumi kínálatban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gazdag kínálatból, mások mellett Egon Schiele, Gustav Klimt, René Magritte és Roy Lichtenstein műveit bemutató tárlatok között válogathatnak 2011-ben a XX. század képzőművészete iránt érdeklődők a bécsi múzeumokban.
Februárban átfogó kiállítás nyílik a Belvedere múzeumban Egon Schiele portréiból és önarcképeiből. A tárlat több mint száz alkotást vonultat fel az egyik leghíresebb osztrák festőművész műveiből.

Ugyancsak februártól tekinthető meg a Belvedere-ben az a kiállítás, amely az 1920-as évek bécsi avantgárd irányzatára, a kinetizmusra irányítja rá a figyelmet. A művészettörténet kevésbé ismert áramlatai közé tartozó mozgalmat a kubizmus és a futurizmus olyan ismert képviselőinek alkotásaival együtt mutatja be a Belvedere, mint Frantisek Kupka vagy Fernand Léger.

Októberben A modernizmus úttörői címmel rendez kiállítást a világ legnagyobb Klimt-gyűjteményével rendelkező múzeum Gustav Klimt és a bécsi szecesszió egy másik nagy alakja, Josef Hoffmann építész, képzőművész munkásságáról. A tárlat célja ráirányítani a figyelmet Klimt és Hoffmann közös munkáira és arra a kölcsönhatásra, amelyet egymás alkotásaira gyakorolt a két művész.

Schieléről emlékezik meg a szeptemberben tízéves fennállását ünneplő Leopold Múzeum egyik jubileumi tárlata is. A Melankólia és provokáció című kiállítást jórészt az egyik legjelentősebb Schiele-gyűjteményt őrző múzeum saját anyagából állítják össze. A szeptemberi évfordulóhoz kapcsolódó másik tárlat az alapító, Rudolf Leopold magángyűjteményét mutatja be. A "Leopold II." néven ismert kollekció darabjai a múzeum megnyitása és 2010-ben bekövetkezett halála között kerültek a műgyűjtő birtokába, s a nagyközönség csak egy részüket láthatta eddig.

A Michelangelo-grafikákból összeállított nagyszabású tavalyi kiállítás után idén kizárólag XX. századi alkotásokat vonultat fel időszaki kiállításain az Albertina múzeum. Januárban az amerikai pop art neves képviselője, Roy Lichtenstein 1960-as években készült fekete-fehér kompozícióit mutatja be a múzeum. Februártól a Kék lovas művészcsoport - Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee, Franz Marc és mások - életművéből látható válogatás az Albertinában. Novembertől René Magritte több mint száz festményének, illetve a belga szürrealista festőművész korai korszakában keletkezett reklámgrafikájának adnak ideiglenes otthont a múzeum termei.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Fischer Iván változata A Müpában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés