bezár
 

art&design

2011. 01. 04.
Átfogó felújítás alatt a Luther-emlékhelyek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felújítják 2011-ben a Luther Mártonhoz, a reformáció elindítójához kötődő múzeumokat és emlékhelyeket Németország Szász-Anhalt tartományában.
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a tartomány összes Luther-emlékhelyét a világörökség részéhez sorolta.
Stefan Rhein, a Luther-emlékhelyek Alapítvány igazgatójának elmondása szerint idénre eislebeni, wittenbergi és mansfeldi építkezéseket irányoztak elő. Céljuk, hogy az eredeti helyszínek 2017-ben, a reformáció születésének ötszáz éves évfordulóján új fényben ragyoghassanak.

Luther Márton (1483-1546) német pap és teológus Eislebenben született, évekig élt Wittenbergben. A hagyomány szerint 1617. október 31-én szögezte ki a wittembergi vártemplomra 59 tételét az egyházi búcsúcédulák árusítása ellen - ezt az eseményt tekintik a reformáció kezdetének.

Rhein elmondta, hogy összesen húszmillió eurót fordítanak az építési munkálatokra.

Új állandó kiállítások fontos helyszíne lesz az a szintén felújításra szoruló eislebeni ház, amelyben Luther elhunyt. Philipp Melanchtonnak (1497-1560), Luther kísérőjének - ugyancsak az UNESCO által a világörökségek közé sorolt - lakóházát is megnyitják a jövőben. Az új, 2012 tavaszán átadandó múzeumépületben állandó kiállítást rendeznek be Melanchton értékes kézirataiból és festményeiből.

"Szeretnék a külföldről és belföldről érkező látogatóknak új, vonzó kiállítások segítségével minél többet megmutatni Luther és Melanchton életéből és életművéből" - fejtette ki Rhein.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés