bezár
 

színház

2011. 01. 04.
Elhunyt Farkas Jenő tánctanár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Farkas Jenő táncpedagógus, több tánciskola alapítója, aki tánctanárként számos rádió- és televízióműsorban, valamint filmen is dolgozott - tudatta a család kedden az MTI-vel.
Szkéné színház
Farkas Jenőt 85 éves korában, hétfőn érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Farkas Jenő 1926. december 21-én született Budapesten. 1947-ben az Első Demokratikus Tánctanár Képzőn szerzett táncmesteri diplomát, később az Alsógödi Néptánc Főiskolát is elvégezte.

A család által az MTI-hez eljuttatott életrajz szerint Farkas Jenő első tánciskoláját Budapesten Szving Palota néven 1947-ben nyitotta meg, később Sopronban volt tánciskolája, az 50-es évek közepén több vállalat néptánccsoportját vezette, majd 1957-ben megnyitotta a Budapesti Tánc Stúdiót, amelyben havi 300-400 tanítvány fordult meg, s amelynek össztáncain olyan akkor fiatal dszesszzenészek játszottak, mint Pege Aladár, Szakcsi Lakatos Béla, Fogarasi János, Ungár István, Szele Tibor, Balogh Csibe Jenő vagy Ablakos Lakatos Dezső.

Az 50-es évek végén egy éven át a rádióban, később két évig a Magyar Televízióban vezetett Tánciskola címmel műsort. Farkas Jenő tematikája és betanítása alapján készült el 1984-ben az Én táncolnék veled című tévésorozat is. Több filmnek volt koreográfusa és szereplője is mint tánctanár: olyan alkotásokon dolgozott, mint a Gyalog a mennyországba vagy a Madárkák.

Farkas Jenő nevéhez fűződik az ország első formációs tánccsoportjának megalakítása, az első Budapesti Táncverseny megszervezése 1962-ben, s a Népművelési Intézet felkérésére 1965-ben a kezdő és haladó tánctanfolyamok számára tematikát is készített.

1972 és 1980 között a Budapesti Maxim Varieté vezető koreográfusa volt, a 80-as években több szálloda, illetve varieté-színház számára készített koreográfiákat.

nyomtat

További írások a rovatból

színház

Menjek vagy maradjak, avagy Jancsi és Iluska ma Menjek vagy maradjak, avagy Jancsi és Iluska ma
A PG Csoport koncertszínházi előadása Budapesten
színház

Ha cenzúrázzuk magunkat, az egésznek nincs értelme Ha cenzúrázzuk magunkat, az egésznek nincs értelme
Interjú Jankovics Péterrel a Megfigyelők kapcsán
Kurta Niké és Tési Dóra Doboz című előadása a Jurányiban
Császi Ádám 12 dühös ember-rendezése az Átriumban

Más művészeti ágakról

Dean DeBlois: Így neveld a sárkányodat 3.
art&design

India ezer arca
Kiállítás a TÉR-KÉP galériában
Dobó Kata: Kölcsönlakás
Adina Pintilie: Ne érints meg!


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés