bezár
 

art&design

2008. 05. 31.
Roosevelt utolsó csekkjét is elárverezik
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Franklin Delano Roosevelt (FDR) híres puha kalapja, az általa aláírt utolsó csekk és a róla halála napján készített festményvázlatok is kalapács alá kerülnek azon a két árverésen, amelyek közül az elsőt június 7-én, a másodikat valamikor ősszel tartják.
Az Egyesült Államok 32. elnöke 1933-tól 1945-ig, a nagy gazdasági válságtól a második világháború végső szakaszáig vezette az országot.

Két magángyűjtő, Joseph és Deborah Plaud több száz tárgyat gyűjtött össze róla és családjáról, szakértők szerint ez a legnagyobb a hasonló témájú gyűjtemények közül. Azért rendeznek belőle két árverést, mert több mint 1100 tárgyból áll - az elsőn 568 találhat új gazdára.

A Heritage Auction Galleries által rendezendő június 7-i aukción lehet majd licitálni egyebek között FDR Tiffany karórájára, amelyet a jaltai konferencián viselt, értékét 4-6000 dollárra becsülik
(620.000-930.000 Ft). 12.000 dollárról indul a licit annak az imádságnak az eredeti fogalmazványáért, amelyet az amerikai elnök mondott a Fehér Házban a szövetségesek 1944. június 6-i normandiai partraszállása előtt.

Nem tudni, mennyiért cserél majd gazdát a Roosevelt által halála előtt három nappal aláírt utolsó csekk - amely mindenesetre 1800 dollárról szólt, Eleanor nevére.

Joseph Plaud és felesége annyi tárgyat, emléket gyűjtött össze, hogy végül a Massachussetts állambeli Worcesterben saját Roosevelt-múzeumot nyitottak. A város azonban a gyűjteménynek helyt adó épületeket eladta, ekkor a házaspár bezárta a múzeumot és úgy döntött, hogy eladja a gyűjteményt.

Remélik azonban, hogy kollekciójuk igazán fontos darabjait a New York-i Hyde-parkban, FDR egykori otthonában működő hivatalos Roosevelt-múzeum szerzi majd meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés