bezár
 

art&design

2011. 01. 05.
Két fiatal festő kortárs portréi a Kogart Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Retina - Kortárs portrék címmel két fiatal festőművész, Nagy Sára és Szunyoghy Viktória mintegy húsz, kortársakról készített képét mutatja be csütörtöktől a Kogart Galéria.
Nagy Sára és Szunyoghy Viktória két különböző festészeti stílus képviselői, mégis képeiknek közös a tematikája, a portré műfaját próbálják értelmezni, illetve átértelmezni a mai kornak megfelelően - mondta az MTI-nek Szabó Noémi, a tárlat kurátora, hozzátéve, hogy a pályájuk elején álló festőművésznők elsősorban barátaikat, kortársaikat örökítik meg - ez egyszerre nyújt lehetőséget saját, egyéni stílusuk kibontására és mások személyiségének különböző szempontú vizsgálatára.

Nagy Sára, aki nyolc nagyobb méretű képpel szerepel a tárlaton, 2009-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, mestere Gaál József és Károlyi Zsigmond volt. Korábban szinte kizárólagos témájául saját teste és arca szolgált, amelyet kíméletlen őszinteséggel, expresszív módon ábrázolt saját belső küzdelmeinek kivetítéseként. Legújabb sorozatán távolságtartó, de mélyen elemző arcképekben örökíti meg kor- és sorstársait.

Szunyoghy Viktória szintén a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte festészeti tanulmányait 2003 és 2008 között. A tematikus sorozatokban gondolkodó festő szintén kortárs személyeket ábrázol: lírai, finom festőiségű portréin általában mindennapi környezetben jeleníti meg őket. Arcképeit egy motívumra fűzi fel, mégpedig papírbábú-füzérre, ezzel a füzérrel ábrázolja öt nagy festményén és öt apró képén modelljeit.

Mindketten magukról is készítettek portrét. Nagy Sára klasszikus expresszionista stílusban saját lelkét kiadó képet készített magáról, míg Szunyoghy Viktória a kortársakat is megörökítő formában néz vissza a vászonról - foglalta össze a tárlatot Szabó Noémi.

A kiállítás csütörtöki megnyitóján beszéd helyett a festmények ihlette performanszot mutat be Hernádi Anita kortárs táncművész.
A Retina című tárlat január 28-ig tart nyitva a Kogart Galériában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés