bezár
 

art&design

2011. 01. 06.
Vinko Sebrek tárlata Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vinko Sebrek horvát fotóművész életművéből válogatott kiállítás nyílik a szerző jelenlétében Budapesten, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában pénteken.
Vinko Sebrek mintegy 35, színes és fekete-fehér, 50-szer 60 centiméteres fotóját mutatják be a Pay It Foward című tárlaton. A kiállítással a galéria egyben köszönti Vinko Sebreket 70. születésnapja alkalmából - mondta el az MTI-nek Eifert János fotóművész, a Kerengő Galéria művészeti vezetője.

Fotográfiai életműve a dokumentációs képektől a sajtófotókon át a művészi felvételekig terjed. Témáit a mindennapi életben, a természetben, az építészetben, a városi zsánerképekben találja meg, de készít aktfelvételeket, csendéletet és portrékat is.

Behatóan tanulmányozta a híres horvát és nemzetközi fotóművészek munkáit, valamint a vizuális művészetekkel és a fényképészet történetével, elméletével foglalkozó szakirodalmat is. Írásai, kritikái megjelennek fotómagazinokban és napilapokban, de katalógusokban és internetes oldalakon is - részletezte Eifert János.

Sebrek több mint 50 éve fotózik és három évtizeden át szervezte a fotográfusok egyesületi életét. A 119 éves Fotoklub Zagrebnek az elmúlt 20 évben az elnöke is volt, ma örökös tiszteletbeli elnöke.

Az 1910-ben alapított Zágrábi Szalon főszervezőjeként pedig egy fontos nemzetközi fotós fórum megújítását és működtetését segítette. A 23. Zágrábi Szalont 2009. november 4. és 28. között tartották 50 ország, köztük Magyarország részvételével a Mimara Múzeumban.

Vinko Sebrek 1941-ben született a Károlyváros (Karlovac) melletti Sebreki faluban, ott is végezte iskoláit, majd a zárai (Zadar) repülőakadémián diplomázott és a jugoszláv légierő pilótája lett. 1991-ben, a délszláv háború kitörésekor csatlakozott a horvát légierőhöz és tábornokként vonult nyugdíjba 2005-ben.

A művésznek 30 önálló és mintegy 100 csoportos kiállítása volt bel- és külföldön. Többszörösen kitüntették szervezői és fotográfusi munkásságáért. 2005-ben megkapta a legrangosabb horvát fotós díjat, a Toso Dabac-plakettet.

A kiállításra - amely január 28-ig tart nyitva - magyar nyelvű katalógus is készült.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés