bezár
 

art&design

2011. 01. 07.
Eldől a torony a harangozástól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Betiltotta a harangozást a Velence közeli Portogruaro polgármestere, így igyekszik megfékezni a középkori harangtorony dőlését, amíg nincsen pénz a kisváros "pisai tornyának" kiegyenesítésére.
A várost oltalmazó Szent Andrásról elnevezett Sant'Andrea tornyának harangjai addig nem is fognak újra megszólalni, amíg nem sikerül megoldást találni a XIV. században emelt torony folyamatos ferdülésére.

Az ötvenkilenc méter magas torony északi fala már 1,45 métert hajlott el. Évente 2 millimétert dől Portogruaro tornya. Hiábavalónak bizonyult a két évvel ezelőtti beavatkozás, és a tornyot folyamatos megfigyelés alatt tartó trentói egyetem mérnöki kara sem tud segíteni.

Ez vette rá a drasztikus lépésre Andrea Bertoncello polgármestert. A torony tetején levő harang elhallgattatása, vagyis a harangzúgás okozta rezgések kiküszöbölése talán képes lesz, ha nem is megállítani, de lelassítani a ferdülést. A harangstopért a plébános Pietro Cesco sajnálatát fejezte ki, de osztotta a polgármester döntését.

"Büszkék vagyunk a saját pisai tornyunkra, de az emberek biztonsága számít a legjobban" - nyilatkozta a velencei televíziónak. Azt nem tudni, mikor szólalnak meg ismét a Sant'Andrea harangjai. A városnak egyelőre nincsen pénze a torony kiegyenesítésére, ahogyan Pisában történt.

A torony elhajlását egyébként az okozza, hogy a közeli Velencéhez hasonlóan Portogruarót is a Lemene folyó és az Adriai-tenger képezte lagúnákon építették.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Az együttélés módozatai Az együttélés módozatai
Modern Evolúció – séta ember, állat és növény háromszögében - Galériatúra a Budapest ArtWeek rendezésében
art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek

Más művészeti ágakról

A HUBBY a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében
A MI kapcsolata a művészetekkel
Crossover a Négyszoba Galériában
Harmony Korine: Túltolva


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés