bezár
 

film

2011. 01. 13.
Caterina Valente nyolcvan éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötévesen állt először színpadra, pályafutásának mintegy 64 éve alatt 1500 dalt énekelt összesen 13 nyelven, legnépszerűbb számát több mint 13 ezerszer adta elő: Caterina Valente pénteken ünnepli 80. születésnapját.
Az olasz színész-énekesnő, aki az 1960-as években a legnépszerűbb táncdalénekesnő volt Németországban, tíz éve vonult vissza, azóta Luganóban, Svájc olasz nyelvű területén él.

Caterina Valente 1931. január 14-én Párizsban látta meg a napvilágot, három testvérével olasz-spanyol művészcsaládban nőtt fel. Apja varietében harmonikázott, anyját a világ legjobb női zenebohócaként tartották számon.

Caterina már gyerekkorában fellépésről fellépésre járva bejárta Európát. A korán elsajátított fegyelem és a tökéletességre törekvés később meghozta gyümölcsét. Kollégái körében híres volt arról, hogy dalainak már az első felvétele is szinte tökéletesre sikerült.

Első fellépése énekesként ötéves korában volt Stuttgartban. Családja egy 1943-as berlini vendégszereplés alkalmával bombatámadás miatt elveszítette teljes vagyonát. Egy évvel később az összes német varietészínház bezárt, Valente pedig egy szállodában dolgozott. A háború vége felé a családot Oroszországba deportálták.

A világháborút követően Valente Franciaországban éjszakai klubokban énekelt, többek között az akkor még ismeretlen Gilbert Bécaud-val. Az énekesnő az ötvenes években kezdett ismertté válni, első felvételét 1953-ban készítette a Zürich rádió stúdiójában.

Német nyelvterületen Valente elsősorban slágerénekesként vált ismertté, az Egyesült Államokban viszont a dzsessz műfajában ért el sikereket. A Jazzthetik című német szaklap öt évvel ezelőtt "az eddig élt legjobb német dzsesszénekesnek" nevezte.

Németországban olyan slágerekkel vált ismertté, mint a Ganz Paris träumt von der Liebe (Egész Párizs a szerelemről álmodik) vagy a Fiesta Cubana. A zene mellett a filmiparban is sikereket könyvelhetett el. Az ő főszereplésével készült például a Liebe, Tanz und 1000 Schlager (Szerelem, tánc és ezer sláger), a Das einfache Mädchen (Az egyszerű lány) és a Hier bin ich - hier bleib' ich (Itt vagyok - itt maradok) című játékfilm is.

A hatvanas évektől Valente teljesen a nemzetközi karriernek szentelte figyelmét. Az Egyesült Államokban olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Dean Martin, Bing Crosby vagy Johnny Carson.

A többszörösen is díjjal kitüntetett művésznő tíz éve él visszavonultan. "Úgy éreztem, eleget dolgoztam már: az elmúlt 64 évben éjjel-nappal" - mondta el Valente 2006-ban a Bunte című német lapnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Justin Baldoni: Két lépés távolság
Művészet, média, marketing konferencia a Pesti Vigadóban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Felmérni a helyzetet Felmérni a helyzetet
Interjú Rév Marcell operatőrrel rendezőkről, trendekről, filmekkel eltöltött évekről
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A filmkészítésben nincsenek határok A filmkészítésben nincsenek határok
Interjú Halász Glória filmrendezővel nyitottságról, szerzőiség és hitelesség egyensúlyáról, valamint az önmagunkba vetett hitről
színház

Hetente három jó független előadás Budapesten Hetente három jó független előadás Budapesten
Beszélgetés Boross Martinnal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés