bezár
 

art&design

2011. 01. 13.
Elhunyt John Sadovy, 1956 krónikása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt 85 éves korában John Sadovy fotoriporter, akinek nevéhez a műfaj néhány legemlékezetesebb felvétele, többek közt az 1956-os magyar forradalom pillanatait megörökítő fényképek fűződnek.
A fotográfus mindössze 31 éves volt, amikor az 1956-os forradalom idején lélegzetelállító fényképek segítségével ismertette meg a világgal a Magyarországon lezajlott forradalmat - idézte fel a The Guardian című brit lap internetes kiadása.

Sadovy egyike volt annak a maroknyi fotósnak, akiknek sikerült nyomon követniük a forradalom történéseit. A csehszlovák állampolgárságú riporter fagylaltárusnak álcázva magát jutott be Magyarországra, fényképeit világszerte leközölték. Munkáját Robert Capa Aranymedállal ismerték el, ő volt a második díjazott.

Pályafutása során dolgozott a Vogue, a Time, a Life, a Paris Match, a Picture Post és az Illustrated című magazinoknak, de szabadúszó fotóriporterként is szép sikereket ért el, több díjat is kapott.

A II. világháború hajnalán hagyta el Csehszlovákiát, a háborúban a brit haderő lengyel egységénél szolgált fotósként. Az 1940-es évek végétől Londonban élt, a hetvenes években ott alapította a Mill House Press fotónyomdát.

Az 1980-as években hanyatlani kezdett egészsége, több alkalommal volt szélütése. December 21-én bekövetkezett halálát csütörtökön jelentették brit lapok.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

színház

Színházi kaleidoszkóp Színházi kaleidoszkóp
Recenzió a Színház és társadalom című kötetről
Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
Tudósítás a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés