bezár
 

art&design

2011. 01. 15.
Ország Lili-kiállítás nyílik Győrben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ország Lili festő, grafikus, bábtervező alkotásaiból nyílik kiállítás a győri Városi Művészeti Múzeum Váczy Péter Gyűjteményében január 20-án - közölték a szervezők.
A március 6-ig látható tárlaton az Ungváron született művésznő azon munkáival ismerkedhet meg a közönség, amelyeket a huszadik század magyar képzőművészetét bemutató győri Vasilescu Gyűjteményben őriznek.

A gyűjtemény állandó kiállításon szereplő darabjai mellett a Városi Művészeti Múzeum raktára számos érdekes, a nagyközönség számára csupán időszaki kiállításokon látható alkotással rendelkezik. A múzeum tárlata ebből az anyagból mutat be válogatást, amelyben Ország Lili jól ismert Labirintus-festményei mellett feltűnnek a művésznő papír kollázsai, meseillusztrációi és az Állami Bábszínház tervezőjeként készített bábtervei is - írják a tárlat ajánlójában.

Ország Lili 1926. augusztus 8-án született Ungváron. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István, Berény Róbert és Szentiványi Lajos növendékeként tanult. 1950-54-ben, majd 1960-tól haláláig a budapesti Állami Bábszínház báb- és díszlettervezője volt. A hatvanas években állított ki először, egyéni kiállítása volt Izraelben (1966) és Olaszországban (1969), nagyobb anyaggal szerepelt Lengyelországban és Jugoszláviában.

Visszatérő motívumai az ősi, történelmi múlt, a letűnt kultúrák tárgyi-szellemi maradványai, töredékei, az enyészetté vált, fényes múltat idéző romvárosok. Fő műve a szürrealitás és szimbólumsugalló jelképiség elemeit egyesítő olajmonotípia sorozat (Requiem 7 képben, elpusztult emberek és városok emlékére) és a városmetamorfózis képei. Egész életművének összegzését, a 48 táblából álló Labirintus-sorozatot a művész 1978-as halála után mutatták be először a Műcsarnokban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról
art&design

A nagy „csiga” útvesztőjében A nagy „csiga” útvesztőjében
Szubjektív kiállítási körkép a New York-i Guggenheim Múzeumban
art&design

Útmutató egy útvesztőhöz Útmutató egy útvesztőhöz
Ujházi Péter Labirint című kiállításához
art&design

Romváry-emlékkönyv Romváry-emlékkönyv
Romváry Ferenc: Romváry Ferenc, a képtárcsináló : curriculum vitae. Romváry Ferenc (magánkiadás, a Kieselbach Galéria támogatásával), Budapest, 2017, 407 oldal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés