bezár
 

art&design

2011. 01. 21.
Kacsics-várak Salgótarjánban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Árpád-korban a Kacsics nemzetség által építtetett négy vár - Baglyaskő, Zagyvafő, Salgó és Somoskő várának - történetét és emlékeit bemutató kiállítás nyílt pénteken Salgótarjánban, a Nógrádi Történeti Múzeumban.
Bár Salgótarján elsősorban bányászatán és iparán keresztül vált ismertté, a várak városának is nevezhető, hiszen a Kacsics nemzetség négy várat is építtetett a területen - emelte ki Székyné Sztrémi Melinda polgármester a tárlat pénteki megnyitóján.

A Kacsics-várak Salgótarjánban című kiállítás a 700 éves baglyaskői vár emlékévének egyik programja. Egy 1310-es oklevélen szerepel ugyanis Baglyaskő vára mint útellenőrző pont, így ehhez a dátumhoz igazították a Baglyasalja Barátainak Köre kezdeményezésére meghirdetett, tavaly indult, de 2011-re is áthúzódó emlékévet.

Mint Székyné Sztrémi Melinda elmondta, a kiállítás célja, hogy minden korosztállyal felfedeztessék Salgótarján múltját, hiszen bár a nógrádi megyeszékhely csak 1922-ben kapott városi rangot, bizonyíthatóan már az őskortól lakott volt.

A feltárások szerint a terület az Árpád-korban a Kacsics nemzetség különböző tagjainak birtokába került, ők építtették Baglyaskő, Zagyvafő, Salgó és Somoskő várait.

Bár nem maradt fenn a várak alapításáról rendelkező királyi oklevél, s ezért építésük pontos idejét sem tudni, valószínű, hogy családi osztályegyezség alapján létesültek a tatárjárást követően, amely elpusztította a korabeli Tarjánt. A várak építését elsősorban az ősi és szerzeményi birtokok miatti fegyveres összetűzések, illetve más nemzetségek támadásai tehették szükségessé az 1270-1320 közötti időszakban.

Ha körbejárjuk a kiállítási termet, a neolit korszaktól kezdve ismerkedhetünk meg a múlttal, érintve a honfoglalás idejét, a Kacsics-birtokok létrejöttét és a köréjük fonódó történeteket - tette hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy a nemzetséghez kapcsolódó mondák számos változatban ismertek, a XIX. századtól kezdve pedig szépirodalmi művekben is megjelentek.

Szirácsik Éva megyei múzeumigazgató a megnyitó résztvevőinek tartott tárlatvezetésen elmondta, hogy Baglyaskő és Zagyvafő várából nem sok maradt fenn, a Salgótarján fölé magasodó, 625 méteren álló, helyreállított Salgó vára viszont látogatható, csakúgy, mint Somoskő vára, igaz, az utóbbi már Szlovákia területén található.

A várakhoz kapcsolódó mondákról szólva a múzeumigazgató felidézte, hogy a hagyomány szerint Zagyvafő várát Mátyás király romboltatta le dühében, mert egy nyíl megsebezte az arcát, amikor 1460-ban visszavette a várat a huszitáktól. A történeti kutatások szerint azonban a vár később pusztult el - fűzte hozzá Szirácsik Éva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés