bezár
 

art&design

2008. 06. 03.
Légyoltalmai függöny, láthatósági mellény és szerelmes busó baba - A Fütyülős pályázat célt ért
MTI-OTS
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz a fenti tárgyak? Nos, mindegyikükben közös, hogy a Fütyülős nemrégiben lezajlott Kütyü, mütyür, cucc elnevezésű trendteremtő brand pályázatának nyertesei lettek. Tárgyak, amelyek mostantól új életre kelnek, rajtuk a hagyományos, ám letisztult és megfiatalodott magyaros motívumokkal.
Önmagában is kiemelkedő, ha egy tárgykulturális pályázatra rekord mennyiségű, esetünkben 900 pályázat érkezik. No persze a mennyiség nem felétlenül jelentené, hogy igényes, minőségi megoldásokat tartalmazó, ötletes és használható tárgyakat neveznek be a pályázatra, ám a Fütyülős-ARC legújabb megmérettetésén ezekből is jócskán akadt.

- A pályázat erősségének érzem, hogy kivétel nélkül mindenkihez szólt, profi tárgytervezőkhöz és amatőrökhöz egyaránt - mondja Elek Márton zsűritag. Valószínűleg ezért is vetették rengetegen papírra elgondolásukat, terveztek, alkottak, gondolkodtak, függetlenül a feladat nehézségétől.

Egyáltalán nem volt könnyű a pályázati kiírás, hiszen egy markáns motívumot kellett tárggyá alakítani, amely túllép a hagyományos megközelítésen. A Cucc kategóriában rengeteg olyan megoldás született, amelyekben az alkotók nem egyszerűen díszítésnek használták a Fütyülős motívumait, hanem azok a ruhák szerves részévé váltak.

Megemlíteném a Láthatósági mellényt, amely a tervezők részéről provokációnak számított, hiszen egy alkoholos ital kapcsán az életet menthető, autósoknak és kerékpáros túrázóknak kötelező viselet mindenképpen túllép a konvencionális megoldástól. A zsűri is ezt díjazta, mert egy egyszerű, ismert, filléres tárgyon keresztül könnyedén oldották meg a feladatot. A zsűri egyébként korántsem a nagyon egyedi, luxus tárgyakat részesítette előnyben, hanem épp ellenkezőleg, olyan hétköznapi tárgyakat, amelyekben a Fütyülős motívuma minden megerőltetés nélkül tárgyiasult. Erre legjobb példa a Légyoltalmi függöny elnevezésű gyöngyfüggöny, amelyet messziről nézve, fel sem tűnik a minta.

A Fütyülős pályázatnak köszönhetően olyan tárgyak születtek, amelyek önálló életre kelnek, használójuk véletlenül sem fogja eldobni azokat, hiszen mindennapjainak használati kelléke lesz, sokak számára megmutatva a Fütyülős brand motívumát. Ma még korai arról beszélni, hogy a pályázatnak sikerült-e divatot teremtenie, annyi bizonyos, hogy erre minden esély megvan.

A Fütyülős pályázat különdíjasa Lakó Ákos, alias RedAster ékszerkészítő három tárggyal is nevezett, közülük a Szerelmes busó nevű pályamű lett a legsikeresebb.

- Régóta szeretnék részt venni egy olyan pályázaton, ahol az ékszereken kívül más oldalról is megmutathatom magamat - mondja az alkotó. - A Fütyülős kiírása nálam célba talált, egy hónapig dolgoztam a pályaműveken, a Szerelmes busó figuráján, egy pálinkáspohár készleten és egy ékszerkollekción. A játékbaba méretű busó figurát azért választottam, mert önmagában is egy tökéletes magyar dísztárgy lehet, jó ránézni, az emberre mosolyog.

A Fütyülős motívumai a busó övén, bőrtáskáján jelennek meg, a mézeskalácsszívet pedig a kezében tartja a figura. A díjkiosztásnál elmondták, hogy ez a pályamű a zsűri minden tagjának kivétel nélkül tetszett, ez persze öröm a számomra, ugyanakkor elgondolkodtat, hogy ezt az ötletet és a kivitelezést, miét csak különdíjjal honorálták. Ennek ellenére hasznosnak tartom az ilyen pályázatokat, és nem kérdés, hogy a következőn is elinduljak.

Popella Dóra Fütyülős társasjátéka is a különdíjas pályaművek között szerepelt. - Sokféle megoldási lehetőség jár a fejemben, végül a társasjátékra szavaztam, hiszen ez úgy hozza össze az embereket, hogy közben, lazák lehetnek, és jól érzik magukat - meséli Dóra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem dizájn szakos hallgatója - Egy kicsit a régi Gazdálkodj okosan! társasjátékra hajaz a megoldás, csak itt a különböző mezőken a harmincas éveikben járó fiatalok életéhez kapcsolódó helyzetek, feladatok szerepelnek. A Fütyülőssel pedig lehet szülinapra koccintani - ha a játékos a "szülinapod van!" kockába lép , vagy éppen italjegyet húzhat, amit később beválthat Fütyülősre.

Általában kevés munkámmal vagyok elégedett, ennek is látom az apróbb hibáit, mindent összevetve úgy érzem ez a játék megvalósította a pályázati kiírást, s remélhetőleg - bár erről még nincs tudomásom - a későbbiekben akár sorozatgyártásra is használják.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés