bezár
 

art&design

2011. 01. 23.
Hova bújt a macska a Szent Péter bazilikában?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szokatlan könyv mutatja be, hányféle állatot „rejtenek" a Szent Péter bazilika szegletei: a vatikáni állatdíszítéseket katalogizáló művészettörténész, Sandro Barbagallo a legnehezebben a macskát találta meg.
Szarvasok, galambok, kígyók, lovak, bárányok, sasok és halak népesítik be a világ legnagyobb keresztény bazilikáját. A székesegyház külső és belső díszítésein állatok után kutató Barbagallo azonban csak egyetlen egy macskát talált, méghozzá a bazilika szent kapuján, amelyet a 25 évenként ismétlődő jubileumi évben nyitnak meg a zarándokok előtt. A bronzkapun látható Angyali üdvözlet jelenetén leselkedik a macska.

"Ritkán ábrázolják, mivel egyszerre képviseli a gonoszt és a jót is" – olvasható a Gli animali nell’arte religiosa. La basilica di San Pietro in Vaticano ('Az állatok az egyházi művészetben – A Vatikáni Szent Péter bazilika') című könyvben. A Vatikáni Kiadónál megjelent kötetben Barbagallo nyilvántartásba veszi és elmagyarázza az állatábrázolások szimbolikáját. Amint a bevezetőben elárulja, a sekrestye ajtaján felfedezett márvány denevér keltette fel érdeklődését.

A Szent Péter téri obeliszket egyfejű, de kéttestű oroszlánok tartják. A tér szökőkútjait sasok, sárkányok, delfinek díszítik. A barokk oszlopsor tetején álló szentek szobrainál egész nyájat lehet képletesen összegyűjteni: a bronzkapukon baglyok, énekesmadarak, sündisznók, farkasok, vaddisznók, bikák, mókusok, egerek és csigák vertek tanyát.

Házi- és vadállatokkal, igaziakkal és képzeletbeli egyszarvúakkal és szfinxekkel teli a Vatikán központja. Barbagallo hatvannégy állatfajtát számolt össze, még gyíkot is talált: amikor Gian Lorenzo Bernini a főoltár oszlopait kiöntötte, két gyík beleesett a forró bronzba, amely a mai napig őrzi az állatok formáját.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés