bezár
 

art&design

2011. 01. 23.
Rekordlátogatottság a párizsi Monet-kiállítás utolsó napjain
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt órát kell sorban állnia annak, aki még a hétfő esti zárás előtt szeretné megtekinteni a párizsi Grand Palais-ban a Claude Monet (1840-1926) műveiből rendezett kiállítást. Az utolsó négy napon 24 órában látogatható tárlat már megdöntötte a látogatottsági rekordot Franciaországban.
Az elmúlt harminc év legjelentősebb retrospektív kiállítását a szeptemberi megnyitása óta naponta átlag 7 ezren keresték fel, s eddig több mint 860 ezren látták, ebből szombatra virradó éjjel közel 8 ezren - közölte a francia nemzeti múzeumok egyesülete.

A kiállítócsarnok esténként 30 ezer aprósüteménnyel, 9 ezer üdítővel és 5 ezer üveg vízzel várja azokat, akik hajlandók órákat várakozni a téli hidegben az éjszakai tárlatnézéshez. A legfáradtabbnak tűnő látogatók között egy öregedést késleltető krém 1500 termékmintáját is kiosztják a figyelmes múzeumi dolgozók.

Azoknak, akik hónapokkal korábban interneten előre megvásárolták belépőjegyüket, csak félóra a várakozási idő a bejutás előtt. A kiállítótermekben azonban még az éjszakai órákban is alig lehet megmozdulni a tömegtől.

"Claude Monet a franciák legismertebb és legszeretettebb festője. Szájról szájra terjedt a kiállítás híre. Az éjszakai nyitva tartásnak köszönhetően nagyon másfajta látogatóink vannak azokhoz képest, akik rendszeresen járnak múzeumokba" - jelentette ki Jean-Paul Cluzel, a Grand Palais elnöke.

A francia impresszionizmus egyik legnagyobb mesterének hatvanéves pályafutását bemutató tárlaton a 170 alkotás jelentős része a szomszédos Orsay Múzeumból, míg mintegy ötven festmény a világ nagy múzeumaiból és magángyűjteményekből érkezett a Szajna-parti kiállítócsarnokba.

A hétvégi 24 órás nyitva tartás alatt a szervezők összesen 65 ezer látogatóra számítanak, s a céljuk az, hogy a hétfői zárása elérjék a 910 ezres látogatószámot. Ennyien még soha nem voltak kíváncsiak egy négy hónapig nyitva tartó kiállításra Franciaországban. Az abszolút rekordot a Tutanhamon-kiállítás tartja, amelyet 1967-ben 1,2 millióan láttak Párizsban.

Legutóbb szintén a Grand Palais-ban tartottak éjjel-nappal kiállítást a francia fővárosban a 2009-ben rendezett Picasso és barátai című tárlat hatalmas sikere miatt. A Picasso-kiállítást 783 ezer látogató kereste fel.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés