bezár
 

art&design

2011. 01. 25.
Kőkori városháza maradványaira találták Kínában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kőkorszakból fennmaradt eddigi legnagyobb épület maradványaira, egy "városházára" találtak régészek Kína északnyugati Senhszi (Shaanxi) tartományában.
Az ötszögletű épület maradványai a Kr. e. ötezer és háromezer közötti újkőkori időszakból, a Jangsao (Yangshao) kultúra idejéből származnak. Az épület alapterülete 364 négyzetméter, és régészek szerint akár több száz ember befogadására is alkalmas volt. Ennek alapján a senhszi archeológiai kutatóintézet munkatársai arra következtetnek, hogy egyfajta "városházaként" működhetett.

"Az emberek négy nagy fapillért, illetve oszlopokat emeltek a falak mentén, így vált lehetővé egy ekkora épület felhúzása - magyarázta Csang Peng-cseng (Zhang Pengcheng), az intézet egyik kutatója. - A többrétegű falak, a kalcit tapasztású padló és a közel két méter széles tűzgyújtó hely különlegessé tette az épületet."

A kutatók bizonyos nyomok alapján arra következtetnek, hogy az épületet később sem hagyták sorsára, hanem részeit óvatos munkával elhordták.
A Jangsao kultúra a Sárga-folyó mentén virágzott a neolitikum időszakában.

Az ebből a korból előkerült relikviák között színesre festett edények is vannak. Rábukkantak egy olyan épület nyomaira is, amelyet földrengés semmisített meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés