bezár
 

art&design

2011. 01. 26.
Kiállítás a múlt évszázad szegedi festészetéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyilasi Sándortól Vinkler Lászlóig, a XIX. század végétől az 1980-as évekig mutatja be Szeged festészetét a Közös értékeink című kiállítás, amely csütörtöktől látható a Reök-palotában.
Szegeden sosem volt festőiskola, úgy mint Hódmezővásárhelyen vagy Nagybányán, mégis a város képzőművészeti hagyománya történetileg legalább a tizenkilencedik század végére tekint vissza - mondta Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora az MTI-nek.

A Regionális Összművészeti Központ dédelgetett álma volt, hogy bemutassa azokat a helyi alkotókat, akik bár nem biztos, hogy országosan ismertek, mégis sokat adtak a magyar képzőművészetnek. A tárlat érdekessége, hogy a mintegy száz festmény és grafika mindegyike magángyűjteményből származik, s tulajdonosaik a március 15-ig látható kiállításra adták kölcsön azokat - közölte a szakember.

Az akár szubjektívnak is tűnő válogatás célja, hogy megismertesse a közönséggel azoknak a szegedi alkotóknak a műveit, akik nyitottan viszonyultak a kortárs, európai festészeti mozgalmakhoz.

Bár hangsúlyozottan nem helytörténeti kiállításról van szó, a nyitott szemű látogatók több, a régmúlt Szegedet idéző érdekességet is felfedezhetnek a képeken, így feltűnik a festményeken a mára már lebontott Kálvária-kápolna vagy a mai Dóm helyén álló egykori Dömötör-templom.

Az ingyenesen látogatható tárlaton bemutatott festmények között akadnak olyanok, melyek az elmúlt másfél évtized fővárosi aukcióin cseréltek gazdát, s mint többségükről kiderült, visszatértek Szegedre, de több alkotás még a szakembereknek is újdonságot jelent - fűzte hozzá Nátyi Róbert.

Az érdeklődők több alkotást láthatnak a nagybányai iskolához tartozó Nyilasi Sándortól, a szintén az erdélyi városban tanult Heller Ödöntől, valamint a fiatalon elhunyt Kukovetz Nanától, a Móra Ferenc és Juhász Gyula baráti köréhez tartozó Vlasics Károlytól vagy Vinkler Lászlótól, akinek több nagyméretű, tasiszta, csurgatott technikával készült képével is megismerkedhet a közönség. A kiállított néhány grafikát pedig a Szegeden tanult és Angliában nemzetközi hírnevet szerzett Buday György készítette.

Nátyi Róbert bízik benne, hogy a rendhagyó tárlat a műkedvelő látogatók mellett a szakma érdeklődését is felkelti. Szeged képzőművészetéről utoljára ugyanis csaknem negyven éve Szelesi Zoltán készített átfogó monográfiát, s több jelentős alkotó munkásságát sem dolgozták még föl kellő részletességgel.

A szakember elmondta, terveik szerint a szecessziós palotában folytatódnak a szegedi festők életművét bemutató emlékkiállítások, melyeken eddig Lázár Pál és Zoltánfy István munkáival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Esterházy az Ódry Színpadon
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére
gyerek

Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével Felnövekedéstörténet indiáncseresznyével
Beszélgetés Vass Norberttel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés