bezár
 

art&design

2011. 01. 28.
Elhunyt Unger Ödön műgyűjtő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Londoni otthonában kedden elhunyt Unger Ödön műgyűjtő; a magyarországi múzeumok ügyének kiemelkedő támogatója 93 évet élt - tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkársága pénteken az MTI-t.
Unger Ödön a budapesti Piarista Gimnáziumba és a gödöllői Premontrei Gimnáziumba járt középiskolába. A Pázmány Péter Tudományegyetemen és az oxfordi Hertford College-ban folytatott tanulmányai után 1940-ben avatták jogi doktorrá. 1948-ban Angliába emigrált, ahol 1955-től a Külföldi és Gyarmati Ügyek Irodájában dolgozott ügyvédként, majd királyi ügyésznek nevezték ki Ghanába.

Műgyűjtőként elsősorban az iszlám művészet foglalkoztatta, Keir Collection néven létrehozta az iszlám művészetnek a világ egyik legjelentősebb tudományosan is feldolgozott gyűjteményét.

Mint a NEFMI közleménye írja, Unger Ödön egész életében hűséges maradt hazájához, amit a cselekvő hazafiság kivételes gesztusaival bizonyított. 1967 óta számos értékes műtárgy adományozásával gazdagította a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumot, 2007-ben és 2008-ban 150 ezer angol fontot (48,75 millió forintot) ajánlott fel az Iparművészeti Múzeum egyedülálló török szőnyeggyűjteményének gondozására és ugyanekkora összeget a Nemzeti Múzeumnak új beszerzésekre.

Távozása az egyetemes magyar kultúra nagy vesztesége - olvasható a NEFMI kommünikéjében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés