bezár
 

art&design

2011. 01. 30.
Rajzmaratonnal varázsolnak műtermet a világból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ceruzákkal, ecsetekkel és vaskos vázlatfüzetekkel felszerelkezett művészlelkek lepik el az év meghatározott napjain a világ különböző városaink utcáit, miközben egyetlen közös cél lebeg a szemük előtt: papírra vetni minden apró szépséget és különlegességet, ami a nap folyamán a szemük elé tárul.
A január 22-én harmincadik alkalommal megrendezett SketchCrawl nevű kezdeményezésre évente négy alkalommal kerül sor. Ilyenkor a világ különböző pontjain élő művészlelkek kis csoportokba verődve egy egész napon át a rajzolásnak szentelik az idejüket. A serényen dolgozó kezek nyomán izlandi hósapkák, hawaii pálmafák vagy norvég kávéházakban üldögélő emberek képei kelnek életre. A most elkészült alkotásokat a kezdeményezés hivatalos honlapján nézhetik végig az érdeklődők (SketchCrawl.com).

"Csodálatos érzés látni, hogy a világ olyan pontjai is életre kelnek egy-egy művész keze alatt, amelyeket talán sohasem pillanthatunk majd meg a saját szemünkkel" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Enrico Casarosa, a rajzmaraton ötletgazdája és egyben a honlap alapítója. A kezdeményezés arra bátorítja a művészi képességekkel rendelkező embereket, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a mindennapi környezetükre és megosszák egymással a rajzolás, illetve festészet iránti szenvedélyüket.

"Nagyon jó dolog olyan emberekkel találkozni, akik hozzám hasonlóan szeretnek rajzolni, festeni és skicceket készíteni" - mondta a londoni rajzcsapat egyik tagja, aki a januári reggelen a brit főváros szívében álló Somerset House kulturális központ korcsolyapályájánál látott munkához társaival. Egyesek az épület neoklasszicista szerkezetére koncentráltak, mások a korcsolyázókat keltették éltre tollaik és ceruzáik segítségével.

Ezalatt több ezer mérfölddel távolabb, a perzselő napsütésben sziesztázó brazil művészlelkek egy parkban üldögélve készítettek skicceket Rio de Janeiro híres Cukorsüveg-hegyéről. "Egyszerre látod a tengert és a hegyeket, a szállodákat és a nyomornegyedeket, a várost és a természetet" - áradozott egy 21 éves építész hallgató. "Az ember ilyenkor elkezdi megbecsülni azokat az apró részleteket, amelyek mellett máskor észrevétlenül elmenne".
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés