bezár
 

art&design

2011. 02. 01.
Észt művész tárlata Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először nyílik önálló tárlat észt képző- és fotóművész képeiből Budapesten: Marge Monko csütörtöktől a Platán Galériában mutatja be munkáit Mondd meg/Tell me címmel a Lengyel és az Észt Intézet közös szervezésében.
Marge Monko fiatal észt képzőművészt főleg hazája nőtársadalmának helyzete izgatja. Fotósorozata témáját egyrészt az "észt nők gyönyörűek" sztereotip megállapítás adja, másrészt arra a kérdésre keresi a választ, hogy a XIX. században "divatossá" váló, és egészen a XX. század elejéig tipikusan női betegségnek tartott hisztéria hogyan befolyásolhatta napjaink nőképét - mondta a tárlatról Felvidéki Eszter, a Lengyel Intézet sajtótitkára az MTI-nek.

A Studies of Bourgeoisie (Tanulmányok a burzsoáziáról) címet viselő sorozat a hisztérikus nő fogalmának hatását vizsgálja a nőkről alkotott vélemény alakulására napjainkban. A kiállításon a burzsoázia és a Mondd meg sorozatból látható válogatás, mintegy tíz kép, és ezt egészíti ki Marge Monko legújabb videómunkájával.

A művész egyfajta pszichológiai tanulmányként gyermekkori kapcsolatait, a számára legfontosabb női családtagokat, édesanyját és két nagyanyját ábrázolja otthoni környezetben. A gyermek-szülő-nagyszülő viszony Jacques Lacan francia pszichoanalitikus szerint hasonlít a Hisztérikus és a Mester kapcsolatához.

A Mester képviseli azt a tudást, amire a Hisztérikus vágyik és viselkedésével ezt ki is mutatja.

A hagyományos polgári családmodellnek megfelelően a férfi és női szerepek erősen eltértek egymástól.

A hisztériát elsősorban nők esetében diagnosztizálták a családban betöltött szerepük és valós igényeik, vágyaik között feszülő konfliktus eredményeként. Európában a híres francia neurológus, Jean Martin Charcot és tanítványa, az osztrák Sigmund Freud foglalkozott a legtöbbet a hisztéria témájával. Charcot nőbetegeiről számos fotót készített, a vonagló és misztikus nő képét később a szürrealista festők emelték be műveikbe - fejtette ki Felvidéki Eszter.

Marge Monko az Észt Képzőművészeti Akadémia fotográfia szakán végzett, jelenleg ott tanít, Tallinnban él. A magyar közönség a pécsi Modern Magyar Képtárban nemrég megrendezett Kunst macht frei című kortárs észt kiállítás keretében már találkozhatott munkáival.
A Platán Galéria tárlata március 25-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés