bezár
 

art&design

2011. 02. 01.
Múzeum lesz a nagyváradi várban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeum kap majd helyet a nagyváradi vár egykori fejedelmi palotájában, amelynek most zajlik a helyreállítása és felújítása - írja a Krónika című kolozsvári napilap internetes oldalán.
Még 2010 tavaszán kezdődött el az ötágú csillag alakú erődítmény teljes helyreállítása a romániai Bihar megye központjában. A nagyváradi munkálatokat a regionális operatív programon keresztül az Európai Unió finanszírozza.

Mivel tavaly a tervezettnél gyorsabban haladt a felújítás a nagyváradi várban, az utóbbi hetekben újabb, az eredeti ütemtervben nem szereplő épületszárnyat is elkezdtek restaurálni. A vár belső körének északkeleti oldalát képező egykori fejedelmi palotában vár- és várostörténeti múzeumot alakítanak ki a jövőben.

A restaurálási és felújítási munkálatokat vezető szakemberek a lapnak elmondták, hogy az épület gazdagon díszített, különleges építészeti értéknek számít. Az ajtó- és ablakkereteket kőfaragók restaurálják aprólékos munkával. A helyreállítás mellett a leendő múzeumban az elektromos hálózat bevezetését is elkezdték, a vízvezetékek elhelyezése pedig már félig elkészült.

A kommunista diktatúra idején a katonaság által használt vár restaurálása a nagyváradi önkormányzat legnagyobb feladata, a bihari megyeszékhelyen még soha nem történt ehhez mérhető léptékű helyreállítás. A felújítás mostani, első szakasza 2015-ben fejeződik be, a városvezetés pedig dolgozik a következő, záró szakasz finanszírozásának megszervezésén.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Bánkitó, fesztiválemlék
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés