bezár
 

art&design

2011. 02. 02.
Online művészeti programot indított a Google
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ 17 nagy múzeumát - köztük a New York-i Metropolitant és a Modern Művészetek Múzeumát vagy a londoni Tate Galériát - viszi a felhasználók otthonába a Google, amely "utcanézegető" technológiája felhasználásával hozzáférhetővé teszi a világ nagy művészeti gyűjteményeit az online látogatók számára.
A www.googleartproject.com címen található online műkincstár arra is alkalmas, hogy az érdeklődők létrehozhassák saját virtuális gyűjteményüket - derült ki a művészeti program keddi ünnepélyes megnyitóján a londoni Tate Galériában.

"Ez valóban nagy lépés arra, hogy az emberek közel kerülhessenek a világ minden tájának csodálatos műkincseihez. Szó sincs arról, hogy a lehetőség eltávolítaná az embereket a múzeumoktól. Bízunk benne, hogy éppen az ellenkezője történik" - jelentette ki Nelson Mattos, a világ 17 galériájának bevonásával elindult program vezető szakembere.

A múzeumok virtuális bejárásához a Google street view-technikáját alkalmazzák: a látogatók távozása után a kamerák végiggördültek a kiürült galériák üres szobáin, a kiválasztott termekről 360 fokos felvételek készültek, amelyeket aztán egymáshoz fűztek. Jelenleg 385 termet járhatnak be a virtuális látogatók, de a program folyamatosan bővül a tervek szerint.

A 17 múzeum mindegyike kiválaszthatta gyűjteménye egy műalkotását, amelyről "gigapixeles" fénykép készült. A hétmilliárd pixelből álló kép olyan aprólékossággal adja vissza az alkotást, ami puszta szemmel láthatatlan. A látogatók ráközelíthetnek a művek részleteire, így a festményeknek akár minden ecsetvonása külön kivehető.

A virtuális múzeum látogatói 486 művész - többek közt El Greco, Goya, Rembrandt, Vermeer, Renoir, Gaugin és Manet - összesen több mint ezer műalkotást szemlélhetik meg saját múzeumi környezetében, miközben mód nyílik az alapos tanulmányozásra. Kommentálhatják a látottakat, megoszthatják tapasztalataikat, kiaknázhatják a programban rejlő művelődési lehetőségeket.

Mattos megjegyezte, hogy a Google maga finanszírozta művészeti programját, amelyet "nem kereskedelmi haszon reményében" indított el.

A virtuális múzeumlátogatáshoz többek között a világ olyan ismert képtárai nyitották meg kapuikat, mint a firenzei Uffizi, a francia Versailles-i kastély, a prágai Kampa Múzeum, az amszterdami Van Gogh Múzeum vagy a szentpétervári Ermitázs. A programhoz csatlakozott továbbá a madridi Zsófia Királyné Múzeum, a Thyssen-Bornemisza Múzeum, a washingtoni Freer Smithsonian és a New York-i Frick Gyűjtemény is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés