bezár
 

art&design

2011. 02. 16.
Újabb galériák, éttermek nyílhatnak a Bartókon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb galériák, éttermek nyílhatnak tavasszal az újbudai kulturális városközpontban. A XI. kerület két héten belül újabb pályázatot ír ki tucatnyi önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség hasznosítására - közölte Kupper András (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerdán az MTI-vel.
A Bartók Béla úti ingatlanokba elsősorban a kortárs képzőművészeket bemutató kiállítóhelyeket, továbbá éttermeket, kávézókat, cukrászdákat vagy könyvesboltokat várnak.

A bérlők jelentős mértékű, mintegy 95 százalékos díjkedvezményt kaphatnak, ha kínálatuk illeszkedik a "tematikus utca" profiljába.
A február végi kiírás várhatóan 10-12 helyiséget érint; ezek funkcióját a kerületi önkormányzat kulturális bizottsága határozza meg.

Az önkormányzat azt szeretné, ha az új kulturális létesítményekben kisebb koncerteket, színházi előadásokat, esetleg kamaraopera-előadást is be lehetne mutatni.

A városvezetés szabadtéri fesztiválokat, köztéri szobrokat és egyéb látványosságokat is tervez a területre, így nemcsak a helyiségek, hanem az utcák és terek is megtelhetnek majd programokkal.

A kerület reményei szerint az új intézmények a környékbeli iskolák kulturális életét is színesítik majd, és akár helyszínei is lehetnek a művészeti alapképzés egy-egy különórájának.

Hosszabb távon a Bartók Béla út környéki utcákat is bevonnák a programba, így Újbuda "belvárosa" kulturális negyeddé formálódhat. Ehhez azonban meg kell várni, amíg a 4-es metróhoz kapcsolódó felszíni építkezések befejeződnek a Móricz Zsigmond körtérnél, valamint a Szent Gellért térnél.

Utóbbihoz közel, a Műegyetem melletti rakparton mélygarázst terveznek. Amint elkészül, napirendre kerül a Bartók Béla úti forgalom csökkentése. Ez azt jelenti, hogy - az elképzelések szerint - az autósforgalom egy részét a felső és az alsó rakpartra terelnék, így a Bartók Béla úti járdákat kiszélesíthetnék.

A korábbi városvezetés idején kiadott tanulmány szerint a Bartók Béla út Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér közötti szakaszán kétszer egy sávot alakítanának ki, de a dél-budai térség hagyományos közlekedési eszköze, a villamos megmaradna.

A városrészben lakott és alkotott rövidebb-hosszabb ideig Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond és Ottlik Géza. A tavaly átadott Hadik kávéház épületének tetőterében pedig Csontváry Kosztka Tivadar festőművész élt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés