bezár
 

art&design

2011. 02. 16.
A ladik a Néprajzi Múzeum finn kiállításán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ladik - a csónakok őse címmel nyílik kamaratárlat csütörtökön a Néprajzi Múzeumban a (M)ilyenek a finnek? Finnország magyar szemmel címet viselő időszaki kiállítás részeként.
Mint azt Mátray Gyöngyi, a Finn Kulturális, Tudományos és Gazdasági Központ, a Finnagora projektvezetője az MTI-nek elmondta, a fa Finnországban a kézművesség, az építészet és a használati tárgyak készítésének egyik fontos alapanyaga. A fából készült jellegzetes tárgyak közé tartozik a fürge, könnyű ladik is, amelyből a Néprajzi Múzeum kamaratárlatán három is látható, a készítés különböző fázisában.

Az első fázisban az egészséges, 100-150 éves nyárfatönkből fejszével és gyaluval kialakították a vájatot. A második munkafázisban a készülő ladik mellett fél méterre a csónak méretével megegyező tüzet raktak, annak fényénél mélyítették a vájatot és szárították a vízi járművet. Ezzel egy időben belülről kátránnyal kenték be, hogy vízhatlan legyen, kívülről vizezték, hogy ne száradjon ki túlságosan a fa.

Ez a fázis persze nem látható a múzeumban, csak ennek végeredménye, a félkész ladik, de kiállították a teljesen kész ladikot is bordákkal, ülődeszkákkal, evezőkkel, sőt szétnyitható falakon fotókkal illusztrálják a ladik készítésének teljes menetét - magyarázta Mátray Gyöngyi.

A projektvezető felidézte, hogy az ősi ladik készítésének folyamatát tavaly kétszer is végigkísérhette élőben Pécsett a magyar közönség: áprilisban a baranyai megyeszékhely finn testvérvárosa, Lahti bemutatkozó rendezvénysorozatán, májusban pedig az Európa Kulturális Fővárosa program EuropaMania fesztiválján. A három mester, Kari Kärkäinen, Seppo Kalliokoski és Matti Kurkela az érdeklődők gyűrűjében mutatta be ladikkészítő tudományát - tette hozzá a projektvezető.

Finnországban az 1940-es években szinte teljesen feledésbe merült az ősi csónakkészítés, holott a sok folyón és tavon a hétköznapi közlekedés elválaszthatatlan része volt, szerepel a mondákban, a népköltészetben és a találós kérdések között is. A három mester alkotta fafaragó művészcsoport, a Puunkuokkijat azonban fölélesztette az ősi finn mesterséget, s mint azt a tárlat is bizonyítja, a ladikkészítés tudománya így tovább él.

A fa fontosságát a finn építészetben, formatervezésben, képzőművészetben idén a Finnagora kiemelten kívánja bemutatni Budapesten, többek között a dizájnhéten - jegyezte meg Mátray Gyöngyi.
A finn ladikot bemutató tárlat - a (M)ilyenek a finnek? című időszaki kiállítással együtt - május 1-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés