bezár
 

irodalom

2011. 02. 18.
Rácz János kapta idén a TINTA Arany Penna díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Növénynevek enciklopédiája címmel tavaly megjelent 800 oldalas összefoglaló munkájáért Rácz Jánosnak ítélték idén a TINTA Könyvkiadó Arany Penna díját.
Az elismerést a Magyar Tudományos Akadémia Tudós Klubjában, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Asztaltársaság idei első ülésén adta át Kiss Gábor, a könyvkiadó igazgató-főszerkesztője. Mint a méltatásban elhangzott, a Növénynevek enciklopédiája megjelenése óta kivívta a szakemberek elismerését, és komoly közönségsikert aratott.

A kiadó közleménye szerint az enciklopédia 760 szócikkében 1030 növénynév eredetét, etimológiáját ismerteti, és összefoglalja a növényről a legfontosabb tudnivalókat. A szócikkekből megtudhatjuk, mikor jelent meg a növénynév a magyarban, továbbá számos vidék népnyelvi elnevezéseiről is tájékozódhatunk. A szerző több esetben utal azokra a szépirodalmi alkotásokra is, amelyekben az adott növény szerepel.

Kiss Gábor igazgató-főszerkesztő a díjátadáson elmondta, hogy a korábban kiadott Keresztnevek enciklopédiájával és Családnevek enciklopédiájával megnyitott sort folytatta a Növénynevek enciklopédiája. A kiadó szándéka szerint ezek a művek túllépnek a hagyományos szótár funkcióin, és a nyelvi ismereteken túl lexikai tudást is adnak.

Rácz János a Növénynevek enciklopédiája összeállítása után nekifogott az Állatnevek enciklopédiája megírásának. A munkával a befejezéshez közeledik, a kéziratot a közeljövőben adja át a TINTA kiadónak - derül ki a közleményből.

A TINTA Arany Penna díjat 2000-ben alapították, és eddig a következő személyeknek ítélték oda: Bárdosi Vilmos, Eőry Vilma, Fercsik Erzsébet, Paraptics Andrea, Raátz Judit, Szathmári István és Zaicz Gábor.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
irodalom

Feloldódni a performanszban Feloldódni a performanszban
Terítéken Erdély Miklós
irodalom

A legtöbbet a régiektől tanultam A legtöbbet a régiektől tanultam
Interjú Horváth Viktor íróval inspirációról és motivációról, a történelmi regényről, kritikáról és tanításról

Más művészeti ágakról

Muhi Klára és Dér András A szabadság bolond körei című filmje a 16. Verzió filmfesztiválon
Bogdán Árpád Gettó Balboa című filmje a 16. Verzió filmfesztiválon
színház

Problémadarab komoly problémákkal Problémadarab komoly problémákkal
Shakespeare-vendégelőadás Ján Klata rendezésében: Szeget szeggel
színház

8in1 élmény 8in1 élmény
Textúra a Szépművészeti Múzeumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés