bezár
 

irodalom

2011. 02. 18.
Rácz János kapta idén a TINTA Arany Penna díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Növénynevek enciklopédiája címmel tavaly megjelent 800 oldalas összefoglaló munkájáért Rácz Jánosnak ítélték idén a TINTA Könyvkiadó Arany Penna díját.
Az elismerést a Magyar Tudományos Akadémia Tudós Klubjában, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Asztaltársaság idei első ülésén adta át Kiss Gábor, a könyvkiadó igazgató-főszerkesztője. Mint a méltatásban elhangzott, a Növénynevek enciklopédiája megjelenése óta kivívta a szakemberek elismerését, és komoly közönségsikert aratott.

A kiadó közleménye szerint az enciklopédia 760 szócikkében 1030 növénynév eredetét, etimológiáját ismerteti, és összefoglalja a növényről a legfontosabb tudnivalókat. A szócikkekből megtudhatjuk, mikor jelent meg a növénynév a magyarban, továbbá számos vidék népnyelvi elnevezéseiről is tájékozódhatunk. A szerző több esetben utal azokra a szépirodalmi alkotásokra is, amelyekben az adott növény szerepel.

Kiss Gábor igazgató-főszerkesztő a díjátadáson elmondta, hogy a korábban kiadott Keresztnevek enciklopédiájával és Családnevek enciklopédiájával megnyitott sort folytatta a Növénynevek enciklopédiája. A kiadó szándéka szerint ezek a művek túllépnek a hagyományos szótár funkcióin, és a nyelvi ismereteken túl lexikai tudást is adnak.

Rácz János a Növénynevek enciklopédiája összeállítása után nekifogott az Állatnevek enciklopédiája megírásának. A munkával a befejezéshez közeledik, a kéziratot a közeljövőben adja át a TINTA kiadónak - derül ki a közleményből.

A TINTA Arany Penna díjat 2000-ben alapították, és eddig a következő személyeknek ítélték oda: Bárdosi Vilmos, Eőry Vilma, Fercsik Erzsébet, Paraptics Andrea, Raátz Judit, Szathmári István és Zaicz Gábor.

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Az Iskola a határon 60 éve Az Iskola a határon 60 éve
Fűzfa Balázs válaszol
irodalom

A halál egy piros telefon A halál egy piros telefon
Élet-halál maraton Lakásszeminárium
irodalom

Helyzetjel: Terepszemle 2. Helyzetjel: Terepszemle 2.
Út Lyukóból

Más művészeti ágakról

69. Berlinale, 2019. február 7-17.
Nényei Pál legújabb kötetének bemutatója
Adina Pintilie: Ne érints meg!


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés