bezár
 

art&design

2011. 02. 19.
Amerikai elnökök látogatásai - Fotókiállítás pécsi gimnáziumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét látható az amerikai elnökök magyarországi látogatásait megörökítő, MTI-fotókból álló tárlat; a kiállításnak hétfőtől a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola ad otthont.
Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és a pécsi American Corner közös, az amerikai elnökök napja alkalmából rendezett és február 25-ig látható Welcome, Mr. President! című tárlat 29 kép segítségével idézi fel öt amerikai elnök kilenc látogatását. A fotók mellett az eseményekről készített korabeli MTI-tudósítások olvashatók. A kiállítást tavaly februárban a pécsi Művészetek és Irodalom Házában már láthatta a közönség.

A szervezők 2010-ben több száz kép közül válogatták ki az 1982 és 2007 közötti időszakot felölelő kiállítás anyagát, amellyel bemutatják az érdeklődőknek, miként látta vendégül Magyarország a világpolitikában kiemelt szerepet betöltő Egyesült Államok elnökeit a hidegháború idején, majd az enyhülés és a rendszerváltás éveiben.

A fotók egy része ismerősnek tűnhet a látogatóknak, hiszen sokak számára felejthetetlen élmény maradt, amikor 1989-ben Bush elnök széttépte üdvözlő beszédét és "tiszta szívből" köszöntötte a zuhogó esőben őt ünneplő tömeget. A magyar sajtót bejárták azok a képek és tudósítások, amelyek a legemlékezetesebb "pulóveres csúcstalálkozóként" dokumentálták Bill Clinton taszári látogatását.
A képeket nézve kiderül az is, miként változtak az elnökök protokolleseményei az évek során. Amíg George Bush 1989-ben több napot töltött Magyarországon és programja rendkívül sokszínű és változatos volt - ellátogatott a vásárcsarnokba, iskolás gyerekekkel kocogott a Vasas-pályán -, fia, George W. Bush csak órákat töltött itt, és ki sem mozdult a biztonságot adó kordonok mögül.

A legtöbbször - háromszor - Bill Clinton járt Magyarországon, idősebb és ifjabb Bush kétszer-kétszer volt itt.

A mostani Welcome, Mr. President! című kiállítás kísérő programjaként jövő hét szerdán délután fél háromtól Keith Lambert Fulbright-ösztöndíjas cseretanár amerikai civilizációs bemutató órát tart az iskolában az elnökök napjához kapcsolódóan, amelyet minden február harmadik hétfőjén tartanak az Egyesült Államokban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Julian Fellowes: Downton Abbey
Frédéric Tellier: A tűzön át


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés