bezár
 

art&design

2008. 06. 07.
Megnyitotta kapuit a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyitotta kapuit szombaton a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále, a rendezvénysorozat augusztus végéig látogatható.
Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora megnyitójában hangsúlyozta: a miskolci képzőművészeti rendezvény azért tudott fennmaradni, mert rendelkezik a folyamatos megújulás képességével. A hagyományos képzőművészeti technikai elemek jól megférnek és kiegészülnek az új kor vívmányaival, az elektrografika jegyeivel.

Mint mondta, a grafikai triennále felértékelődik a művészet és a jelenkor adottságai, jellege miatt.

A borsodi megyeszékhely grafikai seregszemléje idén új névvel, vagyis a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále elnevezéssel várja a látogatókat, és június 7-től augusztus végéig nyújt gazdag kulturális kínálatot az érdeklődőknek.

Dobrik István, a triennále főrendezője korábban arról számolt be, hogy Eger, Miskolc és Salgótarján szakmai és gazdasági szempontból is összehangolta biennáléit. A szakmai szervezők megállapodása szerint az Egri Akvarell Biennále, a Miskolci Grafikai Biennále és a Salgótarjáni Rajzbiennále háromévenkénti rotációban triennálévá alakult át. 

Idén még a kétéves váltásban, de már új névvel rendezték meg a miskolci grafikai seregszemlét, amely alapvető célkitűzéseiben nem változott, és idén is több kísérő kiállítással, tematikus pályázattal várja az érdeklődőket.

A rendezvény nevének változása kapcsán a főszervező rámutatott: "a már régen ízlelgetett, vitákat generáló lehetőség, hogy a miskolci biennále is háromévenként, triennále formájában kerüljön megrendezésre, mára valósággá szelídült". 
 
Arról is beszámolt, hogy a válogató zsűri által kiválasztott anyag igen sokszínű; csaknem kétszáz kiállító művész több mint 380 zsűrizett munkáját tekinthetik meg az eseményen.  

Az események közül a főrendező kiemelte a Magyar Képzőművészeti Egyetem 100 éves grafika tanszéke előtt tisztelgő válogatást és az előző nagydíjas Madácsy István kollekcióját. Dobrik István felhívta a figyelmet a grafikusképzés műhelyeit bemutató sorozatban a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem grafikai tanszékének debütálására. 

Reményeik szerint a XXIV. Miskolci Grafikai Biennále a nyitott szívű látogatónak változatos kiállításaival elgondolkodtató korképet ad arról a világról, amelyben élünk - jegyzete meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Frédéric Tellier: A tűzön át
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés