bezár
 

art&design

2008. 06. 08.
Késő reneszánsz táblakép a szegedi Móra-múzeum gyűjteményében
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ősszel mutatja be a szegedi Móra Ferenc Múzeum azt a Mária és az angyal találkozásának bibliai jelenetét ábrázoló, késő reneszánsz táblaképet, amely művészettörténészek szerint bármelyik európai képtár dicsőségére válna - közölte Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.
Beszámolt arról, hogy az Angyali üdvözlet című festmény alkotójának kilétéről még vitatkoznak a szakemberek. Kifejtette: a másfél méteres átmérőjű, kör alakú fatáblára festett, eddig raktárban őrzött műalkotás 1925-ben hagyatékként került a szegedi múzeum birtokába. A kép a XIV. század közepén keletkezhetett, s az elmúlt évszázadok alatt bekövetkezett hányattatások a fatáblát nagymértékben megviselték. 

A közelmúltban előkerült levéltári iratok szerint a műalkotáson az utolsó beavatkozást 1925-ben Beer József Konstantin, a festőből lett képkonzervátor végezte. Az akkori restaurálás megerősítette a táblakép hátulját, eltüntetett bizonyos sérüléseket és repedéseket, de a kor elvárásai alapján átfestettek rajta eredeti részeket is. Napjainkra azonban a húszas években használt gyantás olajfesték és a szennyezett lakk elsötétedett.

Szabó Tamás, a Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti osztályvezetője az MTI-nek elmondta: az újjászülető ismeretlen mű példátlan érdeklődést keltett az itáliai reneszánsz cinquecento-korszakát kutató hazai és külföldi művészettörténészek körében. 

A szakember közölte: a mester kilétének kérdése jelenleg is foglalkoztatja a szakértőket. Álláspontjuk megkérdőjelezi az 1925-ös leltári nyilvántartásban és a mű díszkeretén, valamint egy 1903-as tanulmányban említett festők, Alessandro Allori és Agnolo Bronzino szerzőségét. 

A szakértők többségének egybehangzó véleménye, hogy a táblakép alkotóját valóban Firenzében, de a fentiektől eltérő festői körben kell keresni. A mű pontos eredetének kutatása, az alkotás restaurálása folyik, s felmerült annak lehetősége is, hogy olasz specialistákat vonnak be a vizsgálódásokba.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés