bezár
 

art&design

2011. 02. 22.
Fényfestés és banyaégetés a szegedi Téltemetésen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az előrejelzések szerint ragyogó napsütésben űzik el a rossz időt a pénteken kezdődő szegedi Téltemetésen, amelyen gyerekprogramok és koncertek szórakoztatják a vendégeket, fénybe mártják a Klauzál tér eklektikus épületeit, és végül a betegséget, bánatot elűzve máglyára vetik a télbanyát.
Az immár ötödik alkalommal megrendezett fesztivál idei zenei fellépői a világzenei stílus fiatal és tehetséges képviselői.

A három nap alatt összesen tizenkét koncertet hallhat a közönség – mondta Kémeri Attila, a rendezvény művészeti vezetője a programokról tartott keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette: a színpadi programok között szerepelnek még a farsangi szokásokat felelevenítő produkciók és gyerekműsorok is.

Szombaton este sötétedéskor fénybe mártják a Klauzál tér eklektikus stílusú műemlék épületeit. Nagyteljesítményű projektorok segítségével fénnyel festik át a házak falát, közben a Sardinelli és a Hypernomad élő zenéje szó majd, s a Penguin Sound System bakelitjei peregnek.

Szegeden még a múlt század harmincas éveiben is szokás volt, hogy rongyokból és szalmából télbanyát készítettek, amelyet zajkeltés és vigadalom kíséretében cipeltek keresztül a városon, és végül bábut a Tiszába vetették, vagy elégették.

A fesztivál szervezői ezt a hagyományt elevenítették föl. Tóth Andrea bábkészítő művész bányáját már pénteken közszemlére teszik, egy-egy papírdarabra felírva mindenki a szoknyájára tűzheti azt a bút és bánatot, amelytől szeretne megszabadulni.

Vasárnap este ágyúlövés ad jelet a téltemető menet indulására: vásári komédiások és gólyalábasok ragadják meg a télbanyát, majd az érdeklődőktől kísérve hangos csinnadratta közepette átviszik a Dóm térre, ahol végül egy hatalmas máglyára vetik és elégetik.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Nagy Zoltán: Szép csendben
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés